opruimwoede

Mijn schoonvader (bijna 95, een nog kwieke heer op leeftijd) was weer eens aan het opruimen. Dit keer waren de door de jaren heen verzamelde krantenknipsels aan de beurt.

Knipsels uit 2013, over – toen – vijftig jaar Selfkant, de gemeente waar wij wonen. Van 1947 tot 1963 hoorde de Selfkant bij Nederland:

Na de Tweede Wereldoorlog werd Selfkant (het gebied van de huidige gemeente, exclusief Saeffelen) op 23 april 1949 door Nederland geannexeerd als vorm van schadevergoeding voor de oorlog. Het door de Duitsers gekozen bestuur werd door Nederland naar huis gestuurd, omdat het in strijd zou zijn met de Nederlandse grondwet. Het bestuur werd ingericht naar Nederlands model. Dit betekende: geen gekozen burgemeester en gemeenteraad meer, geen afzonderlijke gemeenten in het gebied. Alles werd samengevoegd en kwam onder gezag van een landdrost; Huub Dassen werd door de Nederlandse regering benoemd als bestuurshoofd van het drostambt Tudderen, zoals de bestuurlijke naam van Selfkant nu luidde.[10] De Duitse inwoners bleven Duitsers, maar konden een Nederlands paspoort krijgen met de speciale vermelding “wordt behandeld als Nederlander”.[11] De dorpjes, die door de oorlog gehavend waren, werden op Nederlandse kosten hersteld. Ook vestigden zich Nederlanders in het gebied. De Nederlandse invloed is merkbaar gebleven in deze gemeente. bron: Wikipedia

De echte reden waarom hij de knipsels bewaarde was ik!

Mijn achterkant stond in die tijd namelijk week na week in de krant.

Ook hier wordt af en toe flink opgeruimd. Vandaag toog ik met een auto vol spullen naar kringloopwinkel ‘het goed’ in Sittard. Speciaal voor blogster Bertie ging ik naar binnen 🙂 en nam ik als bewijs daarvoor deze foto:

Maar ik heb niks gekocht ….

16 Reacties op “opruimwoede”

 1. Ik ging gisteren naar de kringloop wat kleine dingen weg brengen,maar kwam met een tas vol weer thuis. Dat schoot niet op! Leuk die knipsels met dat stuk geschiedenis en jouw achterkant..!

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuke reacties van schoonvader onder de foto’s.😍En naar de Kringwinkel (zoals die hier heet) ga ik alleen maar langs achter spullen brengen en niet langs voor naar binnen. Dit om mezelf te beschermen.😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuk die knipsels, met een beetje moeite kun je ze makkelijk digitaliseren. De kringloop hier in Heerlen weten de prijzen wel. Voor sommige prijzen kun je beter naar Ikea gaan.

  Like

 4. Wat leuk dat je “van de krant af fietst”, wat een leeftijd om nog aan het ruimen te slaan trouwens!
  Ik kom niet zo vaak in kringloopwinkels, soms om er iets te brengen en áls ik glaswerk of kopjes nodig heb want dát is tegenwoordig in de winkel alleen “vaatwasse bestendig”dus veel dikker dan ik prettig vind.

  Like

 5. Ik bracht afgelopen week wat naar de kringloop en wilde binnen nog even lekker gaan snuffelen maar heb dat toch maar niet gedaan. Het was er echt ontzettend druk en de paden zijn niet erg ruim, dus….

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: