even naar Heerlen

Het stond al langer op mijn lijstje, maar het kwam er steeds niet van, tot gistermiddag. Ik moest in Heerlen zijn en kon – eindelijk – ook het Maankwartier, de heel mooie en kunstzinnige metamorfose (architect Michel Huisman) van wat lange tijd een foeilelijk stukje Heerlense stationsbuurt was, bezoeken.

In heel Nederland was het weer grauw en grijs. Behalve zo ongeveer Limburg. En dat leverde mooie plaatjes op.

Je zou bijna vergeten dat het geheel over het spoor is gebouwd, zo natuurlijk ziet het er uit.

De stationsbuurt is er behoorlijk door opgeknapt, zo ook de oude Royal bioscoop uit 1938 (ontwerp van Frits Peutz, die ook de architect was van het Schunck Glaspaleis). Tegenwoordig is het geen bioscoop meer maar een filmhuis.

Zonder al te veel moeite te moeten doen kon ik een blik werpen naar de overkant van het Maankwartier waar deze woningen in de wijk Schandelen er mooi gekleurd op staan.

Heerlen, het wordt weer langzaam wat …..

21 Reacties op “even naar Heerlen”

 1. Volgende keer een extra nachtje (in dat fijne hotel in Heerlen) om een dag de stad in te gaan! Leuke foto’s.😊

  Like

 2. Wat zijn ze daar goed bezig. Ik vind het Maankwartier prachtig en dat de Royal weer als bioscoop in gebruik is, doet me deugd, na al die jaren tegen zo’n prachtig maar verloederd pand aan te kijken. En ik ben jaloers op die blauwe lucht!

  Like

 3. Inderdaad, en als straks het romeins kwartier klaar is, het stadhuis uit de steigers is, en er weer muziek gemaakt wordt in de nieuw Nor… wordt het schinkelkwartier aangepakt.

  Like

 4. Helaas laat je alleen het mooie zien. Ik ken Heerlen ook van de andere kant en die is helemaal niet mooi. En dan heb ik het over de bebouwing en niet de inwoners. Sommige wijken zijn echt complete achterbuurten waar je absoluut niet wil wonen tenzij je echt geen andere keuze hebt. In plaats van deze wijken aan te pakken is er opnieuw gekozen voor een megalomaan project met alwéér nieuwe winkelpanden. In het Loon (Nederlands oudste overdekte winkelcentrum) staat meer als de helft van de panden leeg omdat er alweer een nieuw winkelcentrum moest komen. Zelfs in het Coriocentrum, nog niet zo heel oud; ik denk 15 jaar, staan alweer winkels leeg met dank aan het nieuwe centrum.
  In de Geleenstraat liggen een aantal prachtige pandjes, maar door alweer een nieuw winkelcentrum is deze straat zo goed als verlaten. En ja ook de oude LTS is perfect gerenoveerd door hét pensioenfonds die het als kantoorruimte gebruikt. Net zoals het Tempsplein een pareltje is. Dus ja ik zie de mooie dingen wel van Heerlen, maar ze vergeten die dingen die al mooi zijn te onderhouden. Aan de achterkant van het Coriocentrum liggen 2 woonhuizen met een schitterende gevel, maar deze zijn zo erg vervallen dat het pijn aan je ogen doet…

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: