zestig jaar geleden

Vandaag zestig jaar geleden werd in Berlijn begonnen met de bouw van de Berlijnse muur rondom West-Berlijn. Zogenaamd om kwalijke en verderfelijke invloeden uit het kapitalistische Westen buiten de deur te houden. In werkelijkheid om de uitstroom van duizenden DDR-burgers naar het vrije Westen te stoppen. Tot die dag was er namelijk vrij verkeer tussen Oost- en West-Berlijn, daarna dus absoluut niet meer.

Op aanraden van (een van) mijn Duitse schoondochter keek ik laatst naar de film “Ballon” over twee gezinnen die vanuit het Oosten naar het Westen proberen te vluchten. Aanrader! Onder andere te zien op Netflix.

31 Reacties op “zestig jaar geleden”

 1. Deze film heb ik jaren geleden gezien. Hoe mensen elkaar in de gaten hielden! Je kunt geen lapje stof kopen of je wordt op de hielen gezeten. Treurige toestanden daar.
  Vanavond op Canvas de film Good Bey, Lenin!” Staat hier al geprogrammeerd.

  Like

 2. Wij zijn in het jaar voor het vallen van de muur door Oost Duitsland gereden naar Polen voor de adoptie van onze jongste dochter. Ik herinner mij nog de prikkeldraadversperringen, de vele wachttorens met gewapende militairen, de controles van alle auto’s, het afgeven van onze paspoorten die over een lopende band naar de volgende controle gingen en hoe wij stapsvoet het grensgebied door moesten. We mochten nergens stoppen in Oost-Duitsland en nergens van de weg af gaan. Ik heb nergens zo gespannen in de auto gezeten. Wat was het een bevrijdend gevoel toen we eenmaal in Polen aan kwamen.

  Like

 3. Net als Neeltje ben ik ook kort voor het vallen van de muur door Oost Duitsland gereden, we gingen naar Polen. Het heeft een onuitwisbare indruk op me achtergelaten, zoiets vergeet je nooit. Bedankt voor de tip, ik ga de film zeker kijken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoop dat de film op de Nederlandse Nedflix is, kon hem nog niet vinden. Wij waren vaker bij de muur. Hemelschreiend om te zien hoe mensen probeerden contact te leggen met familie aan de overkant. Vrijheid is meer waard dan we soms denken.

  Like

 5. Ik was met Henk op bezoek bij vrienden in Duitsland in de tijd dat de spanningen zo hoog opliepen dat de prikkeldraad versperringen het begin van de muur vormde. De vrienden waren toen erg ongerust omdat ze bang waren dat het compleet oorlog zou worden. Ik voelde me er ook niet heel prettig in de gespannen sfeer.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: