over mondkapjes

FFP2, ik had er tot een jaar geleden nog nooit van gehoord. Mondkapje zus of mondkapje zo, ik scheerde het allemaal over een kam. Tuurlijk wist ik wel wat medische mondkapjes waren. Mijn man en zonen droegen en dragen ze sinds jaar en dag iedere werkdag in de tandartspraktijk.

Lang voordat mondkapjes in Nederland schoorvoetend verplicht gesteld werden waren ze dat al in Duitsland. Boodschappen doen in Duitsland betekent sinds jaar en dag: kapje op, bijna overal.

Ik heb dan ook een hele verzameling mondkapjes: katoenen (zelfgemaakte en gekochte), synthetische èn wegwerpexemplaren. Ik bewaar ze in de auto, in mijn handtas en ook in diverse jaszakken. Maar ik kan ze nu allemaal opruimen:

Sinds vorige week zijn de regels hier (in Duitsland dus) aangescherpt. Het is verplicht om in winkels, openbaar vervoer en bij arts, tandarts, apotheek, openbare gebouwen, etc een FFP2 of chirurgisch masker te dragen. Stoffen (en/of zelfgemaakte) maskers mogen niet meer, die mogen alleen nog worden gedragen op de parkeerplaats voor de supermarkt. Alsof ik voor dat stukje lopen naar mijn auto of fiets nog van masker ga wisselen ….

Lijkt op een koffiefilter maar is toch echt een FFP2 masker
chirurgisch- of medisch mondkapjes

Ergens las ik:

Een FFP2 masker draag je onder meer bij de behandeling van patiënten met (een verdenking op) tbc. De kleine druppels bij tbc kunnen op grotere afstand van de bron nog iemand besmetten.

en in Duitsland draag je het dus ook in de supermarkt ….

Ik vraag me af of het in Nederland niet beter zou zijn om FFP2 maskers verplicht te stellen voor leerkrachten. Ze zijn dan uitermate goed beschermd tegen eventuele virusdeeltjes die verspreid (kunnen) worden door leerlingen nu de scholen op 8 februari weer open gaan. Maar ja, wie ben ik …..

38 Reacties op “over mondkapjes”

 1. Goed idee van Duitsland! We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Een derde golf zou de vaccinatiestrategie alleen maar vertragen en we zijn er nu bijna. Al wegen de laatste loodjes het zwaarst hè

  Like

 2. Hier in België werd er al eens over gesproken, maar- voorlopig?- moet het nog nergens. Ik weet het allemaal niet meer, maar als ik zie hoe mensen soms de mondkapjes dragen en als ik hoor dat sommige hetzelfde de hele week dragen, dan word ik wel moedeloos. Gelukkig blijven hier de scholen open.

  Like

 3. Zelfgemaakte worden hier ook al gebannen, vooral in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Over FFP2 maskers wordt naar verluidt ook gesproken. Ik zal er maar al in huis halen voordat ze weer niet meer te krijgen zijn.

  Like

 4. Het lijkt me een goed idee. Hopelijk krijgen we die op school, want we voelen ons toch echt een schietschijf zoals het nu gaat. Los van corona waart er nog een vies beestje in mijn klassen… Niet zo gevaarlijk maar geeft énorm veel jeuk. Schurft…
  Als ik thuiskomen gooi ik al mijn kleren in de was en neem ik een douche, ook de haren. Alles wegwassen geeft mij een zuiver gevoel. Gelukkig ben ik er maar een paar uren per week. Volgende week is het een week afstandsonderwijs en de week daarop krokusvakantie. Blij aan toe. Het voelt zo onveilig allemaal.

  Like

  1. Waaaat? Schurft? Is toch niet zo onschuldig hoor, graaft onder de huid kanaaltjes en vraagt om een straffe aanpak!

   Like

 5. Hier nog niet verboden.
  Ze zijn ook best prijzig!
  Ik ben zelf bang dat we iets te snel gaan met alles, scholen open en zo.
  Maar onze kleine vriendjes, hoe leuk ze het ook vinden bij ons zijn blij dat ze volgende week weer naar school mogen.

  Like

 6. Ik heb me reeds een aantal van die FFP2’s aangeschaft, just in case. Wel behoorlijk aan de prijs, die dingen. (Tussen 3 en 5 euro per stuk.)

  Like

 7. uhhhhh ik wacht het wel af… moeten ze eerst kunnen leveren. of betaalbaar worden, hoe gaan ze dat doen met de mensen die in armoede leven dan?

  Daklozen… avondklok, nog zo eentje.

  x

  Like

 8. Ze zijn heel erg duur, al helemaal als je denkt dat ze telkens voor eenmalig gebruik zijn. En ik stel me toch serieuze vragen bij al dat wegwerpgedoe. Gaan we nu nog meer wegwerpmondmaskers gebruiken ook? En dan nog een bijkomend probleem: zal de productie de vraag kunnen volgen?
  Akkoord dat de zelfmaak en andere minder effectief zijn, en eigenlijk gaat het daarin over slecht gebruik. Ben er zeker van dat de maskers die ik zelf maak en gebruik, behoorlijk goed zijn. En ik was ze ook heel regelmatig.
  Soit. Vragen. Normaal doe ik er niet zo aan, onderga ik en denk ik soms het mijne, die mening hoeft niet persé altijd geventileerd te worden. Voor een keertje maak ik een uitzondering.

  Like

   1. Maar gaan dan weer niet evenveel mensen dat fout doen? Allez ja, het zijn gewoon bedenkingen die ik me maak. Wat er beslist wordt, gaan we moeten doen. Maar zo lang ik mag, draag ik mijn eigen mondmaskers en mijd ik wegwerp (die vaak minder comfortabel en correct zitten).
    Ik stel me daar veel vragen bij, bij de impact van corona op het milieu. Opeens is allerlei wegwerp weer helemaal terug… tot wegwerpmenu’s toe.

    Like

 9. Hoop dat ze niet verplicht worden. Bezie het hele gebeuren met de nodige scepsis. Maar… ik draag mijn mondkapje dan wel zo kort mogelijk, maar in ieder geval maar 1x en gooi het dan in de dichtsbijzijnde prullebak. Uitwasbare gaan ook meteen onder de kraan en worden in de magnetron gedroogd. Ik erger me kapot aan de vele monkapjes op straat. Laten we ons goed realiseren hoeveel materiaal, fabricage, transport en afval er uit voort komt. Grofweg 6.000.000 x 1 kapje per dag, is 180.000.000 kapjes/afval per maand in Nederland alleen al. Wereldwijd wil ik niet berekenen, daar krijg ik nachtmerries van.

  Like

  1. Ik droeg tot deze week stoffen mondkapjes die ik regelmatig op 60gr waste. Nu dus alleen nog deze FFP2, en dan natuurlijk alleen bij het boodschappen doen. Dat is 2x per week à 1 uurtje. Ik denk dat ik het kapje na 1 week laat ‘stoven’ op 80graden in de oven, en dat 5x. Dus al met al valt het qua kosten (en afval) mee. Het is niet anders omdat het niet anders (meer) mag

   Like

 10. Qua veiligheid ben ik het met je eens, maar ze zijn erg duur. Mensen die in de bijstand leven, kunnen ze niet betalen. En iedere dag heb je een “verse” nodig.
  Volgende week gaan hier de lagere scholen weer open.
  NL loopt hopeloos achter de feiten aan…

  Like

 11. Wanneer ze écht zo goed zouden helpen zouden ze besmettingscijfers na de invoeringsplicht spectaculair hebben moeten dalen, dat is niet gebeurd. Bij de eerste golf zónder mondkapjes lukte dat wel omdat mensen zich beter hielden aan afstand houden.De kapjes bieden schijnveiligheid waardoor mensen zich niet meer aan de afstand regels houden.Maar graag ze gehoorzaam.

  Geliked door 1 persoon

 12. Goed dat ik dat weet dan ga ik niet meer naar Duitsland naar de dierenwinkel. In Belgie hebben ze ook al zo lang mondkapjes maar het helpt allemaal niks. Hier is het ook niet afgenomen sinds we ze op moeten.

  Like

 13. Wat een toestanden toch. Het gaat hier vast ook gebeuren. Ik vind ook dat leerkrachten ze zouden moeten krijgen en dragen Maar het zou nog beter zijn als ze geprikt zouden worden. Denk ik, met mijn lekenverstand

  Like

 14. Het feit dat ze in Duitsland en ik dacht ook Frankrijk alleen nog die ffp2 maskers goed vinden, geeft mij ook wel het idee dat dat we dat in Nederland misschien ook zouden moeten doen.

  Like

 15. Ik weet niet wat ik er over moet denken, veel meningen hierboven. Wat ik wel weet is dat die mondkapjes en al dat eten en drinken buiten voor veel overlast in de natuur zorgt. Woest word ik daar over. Als iedereen nu eens zijn mondkapjes en verdere rotzooi niet buiten dumpt en ook niet in een prullelbak buiten (die raken overvol en beesten halen die overhoop, vogels pikken erin) zou dat heel veel schelen. Wat je vol meeneemt neem je leeg mee naar huis en gooi je daar in de vuilnisbak, hoe moeilijk kan het zijn!!!

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: