w van wit en wandeling

Afgelopen zondag en maandag was de wereld hier wit. Weliswaar was het laagje maar dun, maar toch, de wereld ziet er gelijk heel anders (en mooier) uit.

Op maandag liepen we een ronde in Sittard. De sneeuw was helaas al zo goed als gesmolten maar de hemel was blauw en dus was de ronde er niet minder om. We parkeerden de auto in de (voormalige) buurtschap Leyenbroek, en liepen de Broekstraat af richting de roeivijver in het stadspark.

Broekstraat

De roeivijver plus park worden momenteel gerenoveerd als onderdeel van de herinrichting van de Geleenbeek (project Corio Glana). Ik zocht en vond een plaatje van lang geleden:

Samen met mijn vader in een roeiboot, lang, lang geleden 😀

Zie je de overeenkomst op beide foto’s? Ja, de treurwilg! Voor de rest is het een modderige bedoening …. en de vijver, die is leeggepompt in verband met die renovatie. Ben beetje benieuwd hoeveel fietsen er op de bodem van de vijver lagen ….

Het wordt vast mooi, maar tot die tijd ….

Het voormalige openluchtzwembad aan de Vijverweg

In de zomer van 1977 leerde ik in dit zwembad mijn man kennen die er een vakantiebaantje als badmeester had. Ik hoop dat ze tijdens de renovatie van vijver en park ook de overblijfselen van dit gebouw meenemen, het (park) is per slot van rekening een rijksmonument.

Jammer genoeg een niet al te duidelijke foto van Hoeve Bergerhof, dichtbij het stadspark. Een monumentaal boerderijcomplex, gebouwd in de zeventiende eeuw. Wij kinderen noemden dit vroeger ‘het Casino’, schijnt dat deze benaming stamt uit de tijd dat het een buitencafé was. Sinds jaren tachtig is het na grondige restauratie in gebruik van een grote Sittardse bouwfirma.

Ik zag onderweg nog een lelijk trafohuisje

en een verscholen kazemat. Tijd om weer naar huis te gaan, het was tot dan toe een mooie dag, die maandag!

40 Reacties op “w van wit en wandeling”

 1. Het is altijd fijn wandelen langs plekken met jeugd herinneringen. Mooie foto met je vader in het bootje, ik herken je hierin van de foto van ons beiden!

  Like

 2. Ooit hebben we erdoor gefietst. Dat moeten we dringend herdoen, want uit je foto’s blijkt veel charme. Die rode garagedeur en witte huizen prachtig!
  De foto van jou en je vader is zo lief! Hoe jij voorzichtig je hand op zijn been legt, en hij je zo liefdevol beschermt.

  Like

 3. Ik parkeer vaak bij het stadspark en loop dan door het stadspark naar het centrum. De bouwwerkzaamheden daar maken het er niet gezelliger door. parkeren bij de Vief Heringe gaat ook al niet meer.

  Like

 4. De Broekstraat en het zwembad herken ik. Aan het einde van de Broekstraat liep ik nog ooit stage op de school voor Speciaal onderwijs, die daar lag. Leuk om te zien. Ik moet er ook maar eens gaan wandelen, ooit!

  Like

 5. Geweldig, die foto van jou en jouw vader! Prachtig! En verder, renovatie, hoop ik dat het water zal blijven, men wil nogal eens wat dempen zo hier en daar om dan huisvesting op te plaatsen. Maar ik begrijp dat het rijksmonument is, dus dat zal wel meevallen denk ik.

  X

  Like

 6. Fijne beelden!
  Er zal beslist een pak meer gevonden zijn dan fietsen tijdens het leegpompen. Onvoorstelbaar wat sommige mensen dumpen als ze een openbare vijver treffen.
  O ja: al ooit eens een mooi trafohuisje tegengekomen? Ik in ieder geval niet.

  Like

   1. Goh, ja. Doch zulk een fraaie exemplaren tref je in onze regio niet. (En bij uitbreiding wellicht in gans Vlaanderen niet.)

    Like

 7. Je jeugdfoto is lief! Kijk je vader eens trots naar je kijken. Om te smelten.
  In Rotterdam-Alexander staat een prachtig beschilderd trafohuisje. Eentje met Jan en Katrijn. Het wordt hoog tijd dat ik daar eens een foto van maak maar ik mijd het fietspad daar. Te veel ruimte tussen de tegels voor een racefiets.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: