en ook weer eens naar Aken

Mijn Jongste, vorig jaar afgestudeerd als tandarts, moest in Aken zijn bij de KZV. Dat is de afkorting voor ‘Kassenzahnärztlicher Vereinigung’, in het Nederlands zoiets als ‘vereniging ziekenfondstandartsen’. Hij wil namelijk ook in Duitsland aan de slag als tandarts.

In Nederland was vorig jaar, toen hij zich moest laten registreren om daar als tandarts te kunnen werken, alles relatief snel geregeld door de benodigde papieren en diploma’s naar het BIG-register te sturen.

In Duitsland gaat alles gepaard met heel wat meer papieren rompslomp en bureaucratie. DigiD of zoiets dergelijks is absoluut onbekend. Ten eerste moesten alle benodigde papieren, diploma’s en getuigschriften officieel worden vertaald in het Duits. Kopieën moesten weer met officiële stempels worden voorzien bij de gemeente. Vervolgens moest hij zich laten registreren bij de betreffende Bezirksregierung, in zijn geval was dat in Köln. Deze registratie had nogal wat voeten in de aarde maar dat kwam na heel wat e-mails en brieven gestuurd te hebben uiteindelijk toch goed. Duurt een tijd maar dat heb je ook wat zal ik maar zeggen ……

En toen moest alles, wederom met de nodige stempels en formulieren richting eerder genoemde KZV, die gelukkig een dependance hebben in Aken. Daarom moest mijn Jongste daar zijn. En mocht ik mee. Alleen jammer dat niet op de site stond vermeld dat ze tegenwoordig alleen ‘s morgens kantoor houden en wij ‘s middags daar waren …..

Enfin, dus gingen we maar op een terrasje zitten

en trakteerde ik op een glutenvrij gebakje.

De volgende dag toog ik maar weer naar Aken na telefonisch afspraak gemaakt te hebben met de juiste persoon. Gelukkig is het vlakbij, gelukkig vind ik het niet erg om auto te rijden, gelukkig is dit ook weer geregeld en kan hij – hopelijk – in september ook in Duitsland aan de slag.

21 Reacties op “en ook weer eens naar Aken”

 1. Lekker buiten zitten en een gebakje toe, dan maar de voordelen zien. 🙂
  Ik wens de nieuwe tandarts succes!
  Veel rompslomp daar, ik zag het bij iemand die er woonde en er, als Nederlander, een huis liet bouwen. Niet te geloven… maar eenmaal gedaan was alles dik in Ordnung. ☻

  Like

 2. Ongelooflijk toch hoe buurlanden het elkaar soms zo moeilijk maken. Je zoon is in de voetstappen van de vader gestapt, fijn!
  Maar dat stopje lijkt me toch niet zo zinloos, ziet er heel gezellig uit!

  Like

 3. Aken, altijd leuk. Ja, die Duitsers met hun Deutsche Gründlichkeit. Fijn voor je zoon hoor dat hij ook in Deutschland kan werken.

  Like

 4. Lang geleden dat ik in Aken was. Ik vond het een gezellig winkelstad. Vroeger dan. Nu winkel ik niet meer zo graag.
  Proficiat met je zoon zijn afstuderen!

  Like

 5. Aken ben ik nog nooit geweest, maar hiervandaan is het natuurlijk wél een stuk reizen. Fijn dat alles nu in orde is en je zoon aan de slag kan.

  Like

 6. Knap wat jongste bereikt heeft👍🏼en fijn dat jij een kei bent in autorijden🚗. Dan kunnen de Duitse ambtenaren nu hun werk doen.😉

  Geliked door 1 persoon

 7. In duitsland zijn de regels nog wat strenger dan hier toch met corona. Wel jammer dat ze idd niet op hun website hebben neergezet dat ze in de ochtend alleen open waren.

  Love As always
  Di mario

  Like

 8. De bureaucratie nekt, vrijwel eender waar, de efficiëntie. Toch goed dat alles in orde is gekomen. Zelf heb ik een broertje dood aan al dat heen-en-weer-geloop.

  Like

Reacties zijn gesloten.