Glutenvrij eten oa in Wenen

Tijdens onze zomervakantie in Oostenrijk gingen we een aantal keren uit eten. Vaak gaat dat goed, soms niet (echt). Een aantal van mijn goede en minder goede ervaringen:

Saalfelden, Franzl Brühl Stubn

De eerste keer dat ik hier was (begin van dit jaar) ging alles prima, tijdens ons bezoek deze vakantie ging het een stukje minder. Ondanks mijn duidelijk aangeven dat ik glutenvrij MOET eten en de verzekering van de eigenaar/ober dat hij wist van de hoed en de rand zat er toch een snee brood bij mijn omelet. Foute boel. Bord werd mee teruggenomen naar de keuken, zelfde bord zonder brood maar met kruimels kwam weer terug. Nog foutere boel …… Enfin, uiteindelijk kreeg ik nieuwe portie, maar toen was mijn man inmiddels klaar met eten …. en was mijn honger eigenlijk over.

Hinterglemm, ‘am Reiterkogel’

Ging tot nog toe altijd goed, het eten in dit restaurant, alleen deze vakantie niet: ondanks aangeven dat glutenvrij een must is in verband met coeliakie lag er een soort van krokante soepstengel op de salade. Volgens de serveerster, die notabene zelf coeliakie bleek te hebben, kon ik deze er gewoon afhaken. Nee dus. Enfin, ik kreeg uiteindelijk een nieuwe salade, mijn man was wederom al klaar met eten.

Wenen, :Venuss

Veganistisch restaurantje in hartje Wenen met glutenvrije hartige en zoete lekkernijen op de kaart. Prima.

Wenen, Gasthaus zum Wohl

Volledig glutenvrij restaurant. Heerlijk om niets te hoeven zeggen en/of vragen, gewoon uitzoeken van de kaart, met als toppunt (want het was bloedheet in de stad, en dan vind ook ik een koud biertje lekker) glutenvrij getapt bier. We aten hier twee keer tijdens ons verblijf in Wenen, een keer ’s avonds en een keer ’s middags. Eten is niet echt van hoogstaande kwaliteit maar gewoon lekker, en nog maals: de luxe van gewoon alles van de kaart kunnen bestellen zonder vragen is zó fijn.

Wenen, Bodega Marques

We konden ’s avonds op het terras voor het restaurant zitten en genoten van heerlijke Spaanse tapas. Alles werd vers bereid, met heel wat glutenvrije mogelijkheden. Kwestie van dingen goed en duidelijk en glutenvrij uitleggen 🙂

Wenen, McDonald’s

De keuze aan glutenvrije producten bij de Oostenrijkse McD is behoorlijk. Ik ben normaliter echt geen fan van eten van/bij deze keten maar soms is het wel eens lekker 🙂 Klik voor lijst van –> glutenvrije producten <– bij Oostenrijkse McD.

IMG_5613.jpeg

 

Samenvattend:

Het blijft oppassen. Het blijft een kwestie van duidelijk aangeven wat mag en wat absoluut niet mag. En soms merk je dat ‘dankzij’ de hype er een soort van irritatie is bij bedienend personeel. Teveel mensen met teveel verschillende wensen? Terecht in verband met gezondheid of ‘gewoon’ omdat …….

 

18 Replies to “Glutenvrij eten oa in Wenen”

 1. Ik kan me voorstellen dat het op een gegeven moment behoorlijk irritant voor je wordt. Dat de Mac daar ook op inspeelt is natuurlijk prima.

  Geliked door 1 persoon

 2. Daarom vind ik eten bij De Ontmoeting in Nijmegen zo fijn. Alles glutenvrij.

  Ja, het blijft opletten. Soms op het ittitante af.

  Like

 3. Valt dat effe tegen.
  Ik dacht dat dit in een bekend vakantieland voldoende erkend was om een smaakvolle en glutenvrije maaltijd op tafel te kunnen brengen

  Like

 4. Ik vind het erg als men een allergie of voedselintolerantie niet ernstig neemt. Dat is toch onwetendheid. Mensen worden onvoldoende voorgelicht hierover. Ze zouden verplicht scholing hierover moeten volgen, zeker aan mensen in de horeca!

  Geliked door 2 people

 5. Gelukkig dat het toch ook vaak goed gaat. Ik heb ooit wel eens geprobeerd zoutloos eten te bestellen , dat is volgens mij nog minder ingeburgerd dan zoutloos. Ik kook zelf zonder zout toe te voegen en val niet ter plekke dood neer als ik “normaal” eten eet maar heb wel een paar uur dorst als ik te zout eten eet. Soms zijn soepen belachelijk zout, jammer want iemand die het niet zout genoeg vindt kan er wél makkelijk iets bij strooien, ik kan er niets uit halen

  Like

 6. Ja de hype… voor diegenen die er echt last van hebben zoals jij, en mijn … ooit zwager, rip… erg fijn, maar ik snap die mensen ook heel goed, omdat wat je zegt… mensen slaan door en hebben geen idee waar ze mee te maken hebben eigenlijk.

  Iets met een klok en een klepel… luiden.. maar waar hangt het nou?

  Ik ben blij voor jou in elk geval.

  X

  Like

Reacties zijn gesloten.