minibieb

Ik fietste er ik weet niet hoe vaak langs voordat ik eindelijk eens stopte om ‘m op beeld vast te leggen, de heuse minibieb in ons Duitse dorpje met – volgens mij – alleen maar Nederlandstalige boeken.

De gemeente waar ik woon is de meest westelijke gemeente van Duitsland. Ons dorpje is ook nog eens het hoogstgelegen dorpje in de gemeente. Met eens heuse *kuch* berg(je), de Bergstrasse, die redelijk vaak onderdeel was van een etappe in de voormalige Eneco (nu BinckBank) wielertour.

Er staan hier niet echt veel bijzonderheden, maar het middeleeuwse kerkje is wel mooi:

De Sint-Michaëlkerk, 11e-eeuwse zaalkerk in Maaskeien en mergelsteen. In 1687 werd de westgevel met baksteen bekleed, in 1713 werd het koor afgebroken en de kerk met twee traveeën uitgebreid, in 1840 kwam het houten tongewelf tot stand. In 1996 werd een 18e-eeuws fresco van de Heilige Michaël blootgelegd.

En dus ook een dorpje met een heuse minibieb!

17 Replies to “minibieb”

 1. Wat een leuke bieb hebben jullie. Ik hou ervan als ie van hergebruikt materiaal is en er niet al te gelikt uitziet. Stond er iets van jouw gading in?

  Like

 2. Ik wist blijkbaar -nog- niet dat jullie in Duitsland wonen. Ik dacht dat jullie geregeld naar Oostenrijk op vakantie trokken. Dat maakt het volgen dubbel spannend 👍

  Like

 3. Hier in de stad zijn ook diverse minibiebs, maar ik ben er nog nooit gestopt. Ook omdat ik zelf nog veel boeken heb die ik moet lezen thuis, maar ook omdat de kinderen zelf naar de bieb gaan. Maar ik vind het wel een goed idee. Zo heb je ook zwefboeken, die hebben we wel een keer op mijn fiets gevonden, gelezen met de kinderen en toen weer ergens anders neergelegd.

  Love As Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

 4. Bij ons – nou ja ‘ons’ – heb je ook zoiets. Laatst zag ik wel dat dat kastje propvol zat. Heeft iemand duidelijk zo’n boekenkast uitgeruimd.

  Like

 5. Wat een schattig minibiebje en prachtig kerkje. Klinkt als een heerlijke plek om te wonen, met ook nog eens een heuse *kuch* berg haha, voor mij als inwoner van Friesland is een terp nog een berg!

  Like

 6. Toen mijn broer en schoonzus in Den Haag woonden hadden zij aan de buitenmuur ook een “boekenkastje”. Enkele oudere buurtbewoners maakten er regelmatig gebruik van. Met bijbehorende babbel. Dubbele funktie had dat boekenkastje dus.👍🏼

  Like

 7. Inderdaad een mooi kerkje. Ik had meer interesse aan de oude ovens onder aan de berg. Daar heb ik eens foto’s van gemaakt.

  Like

 8. Jouw minibieb is de helft groter dan die bij ons langs de vliet staat, die heeft maar één boekenplankje;-) Ik breng er wel eens iet heen en héél soms staat er iets van mijn gading, maar eigenlijk zoek ik ook niet echt want ik kom niet aan lezen toe.

  Like

 9. Hahahaha, super gaaf, ja ik hou ervan om die te ontdekken, als ik kon, zou ik er ook eentje bouwen, hier, maar vooral in Drachten ook 😉

  X

  Like

 10. Hier in de buurt geen minibieb maar ik weet er wel te vinden voor als ik boeken kwijt moet. Het kerkje op de foto is heel mooi zo totaal anders dan hier in de buurt.

  Like

Reacties zijn gesloten.