triest

Ik was er met school. Heel lang geleden, in 1978, toen er nog behoorlijk wat wachttijd zat tussen de laatste eindexamens en de uitslag.

Zo’n prachtig en imposant gebouw waarvan je denkt, hoe is het in Godsnaam mogelijk dat het al zó lang geleden met heel wat beperktere middelen dan nu zo mooi kon worden gebouwd. En dan ook nog eens al die eeuwen heeft weten te trotseren.

Tot gisteravond dan. In een avond verwoest. Niet helemaal, niet alles, maar toch.

Triest.

15 Replies to “triest”

 1. Een mens kan ook echt treurig zijn om het verlies van iets materieel. Zeker als het zo’n historisch pareltje is. Het kwam ook aan mijn hart. De Notre Dame bezocht ik twee keer. Het is en was een dame waarvan we niet konden vermoeden dat haar zoiets afschuwelijk kon overkomen. We dachten dat ze er altijd zou zijn en blijven…

  Like

 2. Heel erg spijtig. Gelukkig is de Notre Dame niet compleet verloren gegaan en is heropbouw mogelijk. Bovendien zijn er geen slachtoffers gevallen, want dat ware vele malen erger geweest.

  Like

 3. Dat duurt volgens mij jaren van restauratie voordat het zijn grandeur weer terug heeft.

  Like

 4. Twee weken geleden stond ik er nog. Zo’n monumentaal gebouw zegt heel veel mensen iets, opmerkelijk en eigenlijk ook wel verheugend. Al is het dramatisch om het op die manier te moeten ervaren.

  Like

 5. Tsjah… het gebeurt… echter, er zijn ergere dingen op dezelfde dag gebeurd… Dit valt weer op te bouwen, te restaureren en alleen al het geld wat men al bijeen heeft gekregen.. en nog steeds is er honger in de wereld en zware armoede, zelfs hier… maar dit is erg ja…

  Ik was er overigens in 1991… elke dag liepen wij langs, toevallig? Hemelvaartweekend toen.. lang weekend… en ik ben binnen geweest.

  X

  Like

 6. Gewoon zonde van zo’n mooi oud gebouw. Maar het geld stroomt binnen voor de wederopbouw, geschonken door mensen met héél veel geld die het hier blijkbaar wél voor over hebben, voor al die andere menselijke zaken geven ze dat geld blijkbaar liever niet uit. Toch wel flink dubbel want uiteindelijk heeft het Vaticaan zelf ook geled genoeg.

  Like

Reacties zijn gesloten.