mijn voeten

Toen ik afgelopen zomer mijn huisarts naar een verwijsbriefje voor een podotherapeut vroeg schreef hij er oneerbiedig ‘platvoeten’ op. Hatsikidee, was dat ook gelijk duidelijk. Voor mijn idee had ik helemaal geen platvoeten. Ik had alleen last van irritante eeltknobbeltjes onder mijn linker voorvoet. Nou ja, als dat dus met inlegzooltjes tegen platvoeten zou kunnen worden opgelost, wie ben ik dan om te klagen. Enfin, sinds mijn consult bij de podotherapeut loop ik dus met inlegzooltjes in mijn schoenen. Zoals met alle dingen die nu eenmaal moeten (stoppen met roken, stoppen met het eten van gluten) was ik erg trouw in het dragen van die dingen. Schoen in, schoen uit, pantoffel in, pantoffel uit.

Een aantal maanden geleden kreeg ik ’s nachts plots last van een pijnlijk gevoel onder mijn linkervoet. Soms zo pijnlijk dat lopen lastig werd …… Ik weer terug naar de podotherapeut: mijn linker voet bleek nu echt en volledig te zijn doorgezakt. Jakkes. Ik kreeg nieuwe zooltjes aangemeten maar besloot ook weer langs de huisarts te gaan om wellicht iets van mijn ongerustheid ten aanzien van dit alles weg te laten nemen.

Ik heb namelijk een beetje (veel) last van hypochondrie. Zo gauw ik iets voel wordt dat ‘iets’ in mijn beleving direct groter en erger ….. Zo dacht ik dat de doorgezakte voet wellicht een gevolg was van de osteopenie (dat heb ik) die toch erger was geworden en nu het stadium van osteoporose had bereikt waardoor ik een gebroken middenvoetsbeentje had. Tja, zoiets bedenk je je dan. Ik althans.

Mijn huisarts, dezelfde die op de verwijzing ‘platvoeten’ had geschreven, hielp me nu ook weer fijntjes uit mijn nare droom: ’t is gewoon een gevolg van je leeftijd, van het ouder worden …..

Kwestie van gewoon wennen aan de nieuwe zooltjes en bij blijvende klachten weer langs komen. Pfff, de leeftijd, mijn dag kon niet meer stuk 😉

Dacht ik.

Tot ik las over de gevolgen van de inname van een teveel aan vitamine B6. In diezelfde tijd was er ook een item bij tv-programma Kassa (en in het verleden bij Radar) over de gevaren van vitamine B6. Het schijnt dat een teveel van vitamine B6 een aantal – soms blijvende – klachten aan met name de voeten kan veroorzaken zoals zenuwpijn en tintelingen.

Ik nam de voedingssupplementen die ik trouw slik eens onder de loep en schrok me wezenloos: de vitamine B6 in het vitamine-B complex forte bevat 200% ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), de magnesium tabletten, die ik wel eens slik in verband met kramp, bevat ook vitamine B6 (60% ADH), en zelfs in de vegetarische omega-3 tabletten zit vitamine B6, zelfs 300% ADH!

Ik ben onmiddellijk gestopt met inname van deze voedingssupplementen. Helaas nog zonder resultaat, maar er wordt ook gezegd en geschreven dat verbetering lang op zich kan laten wachten of wellicht nooit gebeurd. Ik weet natuurlijk niet zeker of mijn klachten zijn veroorzaakt door deze vitamine B6. Volgend jaar (dat is al bijna …) ga ik weer op controle bij de podotherapeut, hopelijk gaat het tegen die tijd weer wat beter ….

19 Replies to “mijn voeten”

 1. Best oneerbiedig ja, platvoeten 🙂 Had ie er geen mooi latijnse benaming voor kunnen gebruiken?

  Maar ik herken het wel hoor, je voelt iets, en dan ga je googlen, en nog eens nadenken etc etc. En dat gedoe met vitamines, dat is ook best lastig. Wanneer heb je te veel, te weinig… Je huisarts kan het wel simpel meten, maar meestal zijn ze niet de eerste die dit gaan uitzoeken als je met een of andere vage klacht komt, hier althans. (Zou toch zoveel makkelijker zijn als we een sorot robotojes waren waarbij je alleen even de metertjes aan de achterkant kon checken wat er bijgevuld of vervangen moet worden!)

  Like

  1. Huisarts heeft me ooit vitB voorgeschreven, op eigen initiatief ben ik een vitB complex gaan slikken. Dus ergens ‘eigen schuld dikke bult’ door ‘baat het niet dan schaadt het niet’ idee

   Like

 2. Het is een misverstand dat vitaminen geen kwaad kunnen, Teveel is teveel en kan bijna altijd wél kwaad. De zoon van mijn zus had ooit een vitamine C vergiftiging! Daar ga je niet dood aan natuurlijk maar toch, niet nodig!

  Like

 3. Ik moest jaren geleden ook een zooltje (dat lag niet aan de leeftijd, wel aan de pijn) maar ik bleef toch vermoeide en pijnlijke voeten houden. Sinds ik mbt schoenen draag heb ik geen zooltjes meer nodig en nergens meer last van.
  Hopelijk gaat het bij jou ook snel minder en over.

  Love As Always
  Di mario

  Like

Reacties zijn gesloten.