bezoek

Behalve de jaarlijks terugkerende steenuiltjes, hebben we nu ook een heuse egel in de tuin. Hij (of zij) heeft zich pas één keer laten zien maar ik hoor zijn gescharrel tussen de dorre blaadjes en takjes in de borders. Hij (of zij) zal het daar wel prettig vinden, er ligt genoeg om tussen te scharrelen. Vele trosjes rode besjes (‘miemelen’) die ik tijdens het knippen laat vallen zullen ook een welkome aanvulling van zijn dagelijkse kostje zijn, zo stel ik me voor. En als hij zich dan ook nog eens te goed doet aan de overgebleven slakken ben ik een meer dan tevreden mens.

Tevreden ben ik zeer zeker ook over mijn jamvlijt tot nog toe. Ik heb nu zo’n vijfentwintig potten jam in de kelder staan, en het bessenboompje is nog lang niet leeg geplukt. De rest zal ik binnenkort in de vriezer stoppen om tijden van (jam)schaarste te voorkomen. ’t Is alleen niet het meest leuke karweitje om te doen, dat ritsen, en het schiet ook niet echt op ….

Ik heb twee soorten geleisuiker gebruikt, de 1:3 voor de jam die het eerste op moet en de 1:2 voor jam die wat langer bewaard kan blijven. Belangrijk vind ik dat in beide soorten géén palmolie is toegevoegd, dat geeft mij een goed (ecologisch) gevoel.

We hadden ook eigen kersen, en lekker dat die waren! De vogels in onze tuin hebben dat ieder jaar ook heel snel in de gaten ….. sneller dan dat wij plukken in ieder geval.

Goede plantvoornemens voor komend najaar:

* frambozenstruik

* laagstammig kersenboompje

* kruisbessenstruik

en dat alles dicht bij huis.

30 Replies to “bezoek”

 1. Die egel zou ik bij ons ook wel eens willen zien. In principe zou hij onder de schutting door moeten kunnen, maar bij mijn weten is dat nog nooit gebeurd. Een frambozenstruik kan ik je echt aanraden. Heel leuk en lekker!

  Like

 2. Wat heerlijk als je een tuin hebt waar al dat fruit in kan groeien. Dat gaat bij ons echt niet. Maar een drinkbak voor de vogels en de eventuele egels staat klaar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier ook bezig met de bessen. Dit jaar doen de planten het heel goed. Achttien potten gelei gemaakt (aalbes en zwarte bes) tot nu toe en al heel wat ingevroren. In de winter gelei maken of confituur is leuker dan bij deze temperaturen.

  Like

 4. Jam maakt de echtgenote al even niet meer. Ik eet met heel veel plezier de rode besjes zo op (met wat suiker). Maar inderdaad, heel wat werk om ze te plukken en te onttakken.

  Geliked door 1 persoon

 5. In onze buurtuin woont een egel, die zelfs in de speciale egelpot jonkies heeft gekregen. Ik ben momenteel stikjaloers op buuf, want ik wil ook graag weer een egeltje die die &%$% slakken opeet. Het scheelt enorm als je een egel in je tuin hebt. Jaren geleden hadden we een knoepert van een egel in de tuin. De beide honden waren er bang van. Maar ja, ook een egel heeft niet het eeuwige leven.

  Like

 6. Die Emie, met haar gepensioneerden sport! Ik vind het gewoon heel leuk om te doen, heb ook al zo’n 30 potten. Ze staan in een kastje in de hal en als ik er naar kijk geeft me dat een heel tevreden gevoel. Huisvlijt!!

  Like

 7. Als ik de reacties zo lees ben ik een vreemde vogel. Eet het fruit op voor er jam van gemaakt kan worden. Ben niet dol op zoet en gebruik nooit jam.😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Dus als ik binnenkort langs jouw huis kom staat er een kraampje voor de deur met zelfgemaakte jam…. haha, goed bezig hoor.

  Like

 9. Ooit één keer een egel in de tuin gehad, daarna nooit meer. Maar als ze slakken eten mogen ze van mij asiel aanvragen, kan ik eindelijk eens een Hosta in de tuin zetten. Jam maken lijkt me gewoon véél te veel werk.

  Like

 10. Palmolie in suiker? Ik maak ook jam maar heb dat nog nooit op de verpakking zien staan.

  Like

Reacties zijn gesloten.