jubileum

Deze maand is het al weer tien jaar geleden dat ik na een hele tijd met min of meer vage klachten rondgelopen te hebben de diagnose coeliakie kreeg. En dus vier ik deze maand dat ik nu tien jaar glutenvrij eet. Vieren? Jawel. Want ondanks dat het niet altijd even makkelijk was en is om dit strikte en levenslange dieet vol te houden ben ik wel nog altijd dankbaar dat ik de diagnose heb gekregen. Waarom? Omdat ik sindsdien lang niet meer zo dodelijk vermoeid ben, omdat ik veel minder last heb van akelige en vervelende tintelingen in armen en benen. Omdat ik veel minder last heb van een opgeblazen gevoel, obstipatie en stemmingswisselingen. Kortom: de klachten die bij ‘mijn’ MS horen zijn stukken minder sinds de diagnose coeliakie en het bijbehorende glutenvrije eten. En het ‘enige’ wat ik daarvoor heb moeten laten is het nuttigen van etenswaar met gluten (zie voetnoot)

Ik kreeg dit mailtje van de coeliakievereniging. Leuk om te lezen dat zij blij zijn omdat ik lid ben van de hun vereniging, de NCV.

Nog altijd haal ik heel wat goede informatie van hun site, maar ook van sites van medebloggers. Meestal ben ik erg te spreken over de berichten van deze laatsten, maar over de volgende hou ik liever mijn mond ……

Twee dagen glutenvrij eten een challenge? Laat me niet lachen …… En nog even muggenziften: de term glutenallergie is fout …..

Voetnoot:

Dit is mijn persoonlijke ervaring. Ik heb nu eenmaal een benigne vorm van MS, al ruim dertig jaar, plus nog een auto-immuunziekte, de coeliakie. Wat voor mij geldt geldt niet voor iedereen met dezelfde ziekte(s) en/of klachten. Ik doe er veel aan om zo gezond mogelijk ouder te worden: ik let op mijn eten (da’s duidelijk qua gluten ….), voeg nooit extra zout toe, snoep niet/nauwelijks, ben matig met alcohol, verder sport ik regelmatig, probeer ik 10.000 stappen per dag te maken, ben ik graag in de buitenlucht, zorg ik voor voldoende nachtrust en, last but not least, ik probeer niet te stressen ….. Ik heb tot nog toe geluk gehad. 

 

11 Replies to “jubileum”

 1. Diep respect voor de manier waarop jij met je gezondheidsproblemen om gaat. ‘Healthy trends’ uitproberen, ‘glutenvrij challenge’, deze mensen weten duidelijk niet waar ze over praten.

  Like

 2. Het is al erg genoeg als je er last van hebt, maar om er een trend van te maken gaat me ook te ver. Ik vind het super dat er steeds meer verkrijgbare producten glutenvrij zijn.

  Like

 3. Ik kan me voorstellen, dat je blij was met een diagnose na alleen maar zoeken wat er toch aan de hand is. En gelukkig speelt de markt er al beter op in, en wordt het makkelijker om aan producten te komen, maar het blijft natuurlijk altijd aanwezig. Helaas.

  Like

 4. Ik zie ook steeds meer glutenvrije producten inderdaad. Zou toch fijn zijn als het standaard is? Je hebt een lange weg afgelegd gelukkig heb je gevonden wat het is.

  Like

 5. Eigenlijk een soort van felicitatie is op zijn plaats. Maar ik begrijp je wel. Liever weten wat je hebt en wat je er aan kunt doen zodat je er minste last er van hebt. Zo heb je je leven voor een groot deel toch nog in je eigen hand.

  Love As Always
  Di Mario

  Like

 6. Als we het positief willen bekijken zóu je kunnen hopen dat men die 2 dagen glutenvrij wil doen om zich in te leven hoe iemand , die niet anders kán, zich moet beperken. Maar als hype lijkt het me toch een beetje wrang. Je gaat zelf echt bewonderenswaardig met je beperkingen om.

  Like

 7. Je kunt beter weten waar je klachten vandaan komen zodat je er iets aan kunt doen. In jouw geval is dat glutenvrij eten. Het voordeel is dat er steeds meer glutenvrije producten te koop zijn.
  Inderdaad een lachtertje: twee dagen geen gluten eten.
  Mijn complimenten aan jou heb je dubbel en dwars verdiend!

  Like

 8. Fijn is het niet zo’n dieet, denk ik, maar wel super at je achter de oorzaak bent gekomen van je klachten en dat er wat aan te doen bleek.

  Like

Reacties zijn gesloten.