#decemberglutenvrij-Lebkuchen

Voor het tweede jaar op rij doe ik mee met #decemberglutenvrij. Ook dit jaar bloggen een aantal ‘glutenvrije’ bloggers gedurende een aantal weken in de maand december over verschillende zaken die direct of indirect te maken hebben met ‘glutenvrij’. Ik neem het stokje over van de blog glutenvrij in Utrecht waarvoor dank. Onder aan mijn blog kun je zien aan wie ik het stokje doorgeef.

Adventstijd

Kersttijd, gezellig hoor. Ik vind het leuk om het in huis gezellig te maken maar uitgebreid koken of bakken is aan mij niet besteed. Ik eet wel graag lekker en af en toe snoepen vind ik op zijn tijd best kunnen, dus ga ik regelmatig op zoek naar dingen die glutenvrij zijn om ze vervolgens te kopen en uit te proberen. Zo ook zogenaamde ‘Lebkuchen’. Wat zijn dat, ‘Lebkuchen’? Op internet kun je lezen dat het in het Engels wordt omschreven als ‘gingerbread’, in het Nederlands hebben we het dan over taaitaai, gember-, honing- of peperkoek. Smaakt eigenlijk allemaal (ongeveer) hetzelfde met alleen een andere naam en vorm.

Geschiedenis

Lebkuchen is een zoet en sterk gekruid seizoensproduct, in vele vormen en maten dat dus gelijkenis heeft qua smaak met ons gemberbrood en ontbijtkoek. Volgens informatie op internet was het een Armeense monnik die in het jaar 992 gember meenam naar Europa. In de 13de eeuw werd het vervolgens door Duitse immigranten mee naar Zweden genomen. Het werd daar een gebruik om met name ’s winters (gember)koekjes te bakken en te beschilderen om die als raamdecoratie te gebruiken.

Kerstmarkten 

In het verleden probeerde ik ieder jaar in de Adventstijd een of meerdere Duitse kerstmarkten te bezoeken. Niet voor de prullaria die ze daar verkopen. Die vind ik ook in de dichtstbijzijnde ‘Aa-Cé-tion’. Ook niet voor de eetkraampjes want daar hebben ze vaak geen glutenvrije hapjes. Maar wel voor de gezelligheid, de aankleding, de versieringen en de sfeer. De laatste jaren wel minder onbevangen door toch wat angst voor datgene waarvan je hoopt dat je het nooit zult meemaken. Enfin, niet te veel over nadenken. Toevallig bezoek ik vanavond de kerstmarkt in Aken. Qua eten gaat dat helemaal goed komen. Niet op de markt zelf in een van de vele eetkraampjes of ‘Fressbuden’ (beetje oneerbiedig: vreetstalletjes), ik heb daar tot op heden nog nauwelijks iets ontdekt dat veilig glutenvrij te eten is. We hebben een tafel gereserveerd bij Parsley & Fruits, met uitzicht over de Markt in het historische centrum. Ik verheug me daar nu al op!

Voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) of een voedselallergie is het dus niet makkelijk om iets eetbaars te scoren op een kerstmarkt dat lekker èn glutenvrij is. Een jaar of drie geleden was ik op de geweldige kerstmarkt in Nürnberg. Daar was warempel een stand waar -tig soorten glutenvrije Lebkuchen worden verkocht. En lekker (calorierijk) dat die dingen zijn!

Winkels

Hier in de buurt koop ik de Lebkuchen van het merk Schär ‘gewoon’ in de winkel.

In Oostenrijk zag ik deze van Coppenrath een aantal maanden geleden al liggen in de supermarkt:

Ik heb ze gekocht maar nog niet geprobeerd. Links en rechts hoorde ik dat ze ook te koop zijn in (Duitse) supermarkten en natuurlijk ook bij diverse online shops.

In Aken hebben ze een eigen specialiteit. Daar noemen ze zulke koeken ‘Aachener Printen’. Dat zijn dan ook geen Lebkuchen, maar:

Ze heten niet gewoon “Printen”, maar “Aachener Printen”. En ze zijn in ieder opzicht uniek. Tegen alle vergelijkingen bijvoorbeeld met peperkoek of honingkoeken stellen ze zich te weer, hard en hardnekkig, zoals ze nu eenmaal zijn. (bron: aachen.de)

In een glutenvrije versie ben ik ze nog niet tegengekomen. Wie weet, ooit.

Als je in de gelegenheid bent om een Duitse kerstmarkt te bezoeken zeg ik alvast ‘viel Spaß’.

Morgen gaat het volgende luikje open bij Carlijn van de blog Foodless, ik geef haar graag het stokje door.

19 Replies to “#decemberglutenvrij-Lebkuchen”

 1. De decembermaand is voor mij niet de snoepmaand bij uitstek. Ik kan de laatste jaren steeds slechter tegen kaneel dus al het Sinterklaaslekkers gaat aan mij voorbij, zelfs een gewoon speculaasje. Ach, het is goed voor de lijn. Ik haal het wel in huis want de man is er gek op.

  Like

 2. Ik heb eens de lebkuchen van Schar gekocht. Ik vond ze wel lekker, maar niet zo lekker dat ik ze nog een keertje wilde kopen. Liever maak ik zelf gemberkoekjes of taai-taai. Ik ben benieuwd of ‘echte lebkuchen’ wel bij mij in de smaak zouden vallen.

  Like

 3. Ik ben blij dat ik niet glutenvrij hoef te leven, ik zit met een ander probleem, ik ben allergisch voor glutaminaten… De E600 reeks is voor mij taboe.

  Like

 4. Ik kan wel zeggen, ik ben blij dat ik alles mag eten, maar dat is voor je gezondheid ook niet alles natuurlijk. Wij proberen zo koosjer mogelijk te eten en dat is soms ook een hele zoektocht.

  Love As Always
  Di Mario

  Like

 5. Voor de middelste ben ik ook altijd op zoek naar leuke glutenvrije december lekkernijen. We hebben de speculaas ontdekt van het merk vrij van gluten van de Ah, maar net hier over de grens hebben we veel meer keus!

  Like

 6. Ik vind Coppenrath een merk met lekkere koekjes, dus als hun Lebkuchen eens tegen kom ga ik ‘em zeker proberen. Vult goed trouwens, die Lebkuchen, ik nam die van Schar nog wel eens mee voor onderweg.

  Geliked door 1 persoon

 7. Alle zoetigheid gaat sowieso aan mij voorbij. Het enige waar ik een zwak voor heb, is speculaas. Maar zelfs dat kan ik laten staan. Voor mijn lijf is het beter.
  Het is een goede zaak dat er steeds eer keuze komt in lekkernijen voor mensen die glutenintolerant zijn.
  Fijn weekend ♥

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb nog nooit lebkuchen gehad dus ik zou niet weten waar ik het mee moet vergelijken. Ik ben geen fan van gember dus ik hoop dat er niet teveel gembersmaak aan zit. Hoe was je etentje met overzicht van het plein? Was het magisch?

  Like

Reacties zijn gesloten.