als ik dan toch toevallig in de buurt ben ….

Dit weekend was het weekend van het OLS in Merkelbeek. Het wat? Het OLS, het Oud Limburgs Schuttersfeest oftewel d’n ouwe Limburger, zie –> hier voor achtergrondinformatie. Ik was tot vandaag nog nooit op een OLS, maar omdat het dit jaar op fietsafstand van mijn thuis wordt gehouden voelde ik me toch wel verplicht om in ieder geval naar de optocht van (een deel van) de schutterijen te gaan kijken. Ruim op tijd stonden we langs de kant van de weg. Ruim 60 schutterijen hebben we langs zien komen (van de in totaal 149!) en toen had ik het wel gezien. Genoeg folklore voor mijn zondag. Het begon toen ook meer en meer te miezeren dus droge kleren thuis waren een prettiger vooruitzicht dan blijven staan tot het bittere einde. 

De optocht van de schutterijen werd voorafgegaan door de winnaars van het kinder OLS van dit jaar:


Met een prachtige schutterskoningin:


Speciaal voor Jeanne 🙂


en nog een aantal:

Op dit moment (18.30) heeft nog niemand ‘d’n Um’:

‘Vreugde en verdriet staan zelden zo dicht bij elkaar als onder de schietbomen op het OLS. Waar de ene schutterij juicht voor een ronde van 18 punten, treurt de andere om die ene misser waarmee alle hoop aan flarden is geschoten. Geen wonder dat oprechte tranen worden vergoten. Al deze emoties horen erbij, én dat is ook goed zo. Schutters zijn immers mannen (red.: en vrouwen!) van vlees en bloed, met echte emoties. En die emoties barsten pas echt los, wanneer het winnend zestal ‘D’n Um’-– mag omarmen. ‘We hebben Um, we hebben het OLS gewonnen, en mogen dit grandioze feest volgend jaar organiseren.’Bij het winnen van een Oud-Limburgs Schuttersfeest roepen de overwinnaars in koor “We hebben Um!“ Maar, wie of wat “Um” was, dat wist niemand… Totdat verslaggever Alf Poell, van Omroep Limburg 1, op het idee kwam om een trofee in het leven te roepen die voor eens en altijd duidelijk maakte wie of wat “Um’ was. ‘D’n Um’, is een prachtig bronzen beeldje geworden waarin, kunstenaar Teun Roosenburg, alle emoties tot uitdrukking heeft weten te brengen die met de overwinning van een OLS gepaard gaan; het geeft de sfeer en broederlijkheid van het OLS weer.’D’n Um’ werd in 1991 voor het eerst uitgereikt aan het winnende zestal van schutterij St.-Petrus uit Kelpen Oler. Deze trofee wisselt per winnaar. De Chartermeester moet elke mogelijkheid benutten om ‘D’n Um’ aan het volk te tonen. ‘D’n Um’ is inmiddels het centrale begrip geworden binnen het Limburgs Schutterswezen en wordt door de overwinnaars met de meeste zorg omgeven. Toch wisten ‘onverlaten’ ‘D’n Um’ al enkele malen te ontvoeren……’ 

(bron: L1)

Het schiet- cq feestterrein:


Kan zomaar zijn dat volgende week de wedstrijd gewoon door gaat. Spannend voor degenen die het leuk vinden 🙂

10 Replies to “als ik dan toch toevallig in de buurt ben ….”

 1. Wij hadden vroeger een schutterijterrein vlakbij ons huis. Op mooie zomeravonden op je buik in het gras, kijkend naar de notabelen die hun spelletje speelden.

  Like

 2. Dank je wel! Toen ik nog in Schinnen woonde, had het dorp geen schutterij. Het lijkt wel of die folklore weer opgepimpt wordt. Is dat zo? Ik heb ook nog nooit zo’n optocht en feest bijgewoond. Lijkt me wel leuk om eens te zien.

  Like

 3. Volgens mij zijn we elkaar onwillekeurig wel eens tegen gekomen. Ik verkeer te vaak in die omgeving, ben er gisteren twee keer geweest en ben ook langs het OLS terrein gereden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Die kinderen zijn wel schattig om te zien, maar ik was daarna ook naar huis gegaan. Heb je ze geteld hoeveel er langs zijn gekomen.

  Love As Always
  Di Mario

  Like

 5. Wat gaaf, nu ben ik meerdere keren in Limburg geweest, maar dit hebben we dan altijd net gemist helaas, hahaha het is een droomwens om ooit eens boogschieten te leren, wat niet lukt nu ivm de fibromyalgie, maar zover, de keren dat ik geschoten heb, op een castle fest of zo, deed ik het niet slecht kreeg ik dan te horen, hahaha maar ik heb ook gedart vroeger 😛 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Lijkt me toch wel heel leuk dit soort “folklore” zuinig op zijn want we hébben nog maar zo weinig over.
  Doen ze goed daar door al bij de kinderen te beginnen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.