zondagse wandeling

De stad waar ik ben opgegroeid was ook de stad van Toon Hermans. Vorig jaar op 17 december was het de dag dat hij er 100 jaar geleden werd geboren. Dat was in Sittard. Sittard heeft ‘haar’ Toon op verschillende manieren geëerd, een daarvan is een belevingsexpositie in de oude V&D op de markt. En daar liepen wij afgelopen zondag naar toe. Let maar niet op de klok, want sinds V&D failliet is staat de tijd daar stil …

IMG_0522.jpg

De expositie is trouwens nog maar tot eind van deze maand geopend. Leuk om te bezoeken als je toevallig in de buurt bent.

Daar waar nu de V&D staat stond vroeger trouwens het stadhuis van Sittard. Hadden ze dat maar laten staan, dat oude stadhuis. Nog steeds doet inwoners van Sittard de sloop pijn:

Het is al vier decennia lang het verdriet van Sittard: de sloop van het oude stadhuis op de Markt en de bouw van het betonnen V&D warenhuis op dezelfde plek.Nog steeds betreuren Sittardenaren het besluit van de gemeenteraad in de jaren zestig van vorige eeuw om de binnenstad te moderniseren. Want er verdween meer dan het stadhuis alleen: ook de schilderachtige buurt Klein Venetië werd met de grond gelijk gemaakt. Destijds waren die besluiten onomstreden (bron: L1)

IMG_0519.jpg

(bron: fotowand in de expositieruimte)

Van waar we wonen naar het centrum van Sittard is een afstand van ietsje meer dan 5 kilometer, een wandeling van drie kwartier ongeveer. Goed te doen, al was het leuker geweest om te lopen met een fijn zonnetje erbij.

IMG_0510.jpg

IMG_0514.jpg

Vraag me niet waarom hier paaltjes staan, iedereen die er (n)iets te zoeken heeft rijdt er gewoon omheen ….

Na de expositie bezocht te hebben zochten en vonden we een plek om de inwendige mens te verwennen, en daarna liepen we weer fijn terug naar huis.

IMG_0521.jpg

Kortom, alweer een geslaagde zondag.

 

 

27 Replies to “zondagse wandeling”

 1. Dat paaltje, haha! Je vraagt je inderdaad af waar mensen soms met hun verstand zitten. Wat was die Toon Hermans toch geniaal he! Hij was veel op tv de vorige maand en ik heb van ‘m genoten!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja, Toon, al ben ik nog altijd meer fan van Wim Sonneveld, maar beiden gewoon toppers voor hun tijd, heb een aantal afleveringen al gezien ook over zijn leven en werken. Prachtig, jammer van het stadhuis, dat herken ik ook, in het geboortedorp van mijn oma en moeder hebben ze de kerk gewoon gesloopt… een andere kerk, alleen de toren blijft staan, gaan ze appartementen omheen bouwen, nou ja!

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Toon is geweldig! Eens kijken of het nog gaat lukken om Sittard weer eens te bezoeken en dan nog in januari. Ja dat vreselijke V&D gebouw heeft het marktplein wel ontsierd. Beter is om vanaf V&D de andere kant uit te kijken.

  Like

 4. Wat ontzettend jammer dat het gemeentehuis gesloopt is, daar hoef je zelfs niet voor uit Sittard te komen! In Rotterdam hebben ze de mooiste kerk van Nederland gesloopt: De Koninginnekerk. Ook daar verrees een betonnen kolos. Pure wansmaak.
  Die plekjes komt je op de idiootste plekken tegen. Ze zijn bedoeld om auto’s de doorgang te belemmeren. Vast bedacht door een blinde stagiair (-:
  Maar…jullie hebben een gezellige dag gehad!
  Warme groet.

  Geliked door 1 persoon

 5. Inderdaad jammer. Dat betonnen complex heeft niemand ooit aangetrokken. Ik heb het gezien daar, toons thuis…

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik kan me er álles bij voorstellen , en dan verdwijnt V&D óók nog . Sittard ligt ff te ver uit de richting dus de tentoonstelling gaat aan mijn neus voorbij. Niet heel erg want ik kon wél de alle afleveringen 100 jaar Toon op TV volgen. Geweldig om weer stukjes terug te zien van shows waar we in het theater bij geweest zijn, maar ook uit shows waarvoor we destijds met z’n allen aan de buis gekluisterd zaten.

  Geliked door 1 persoon

 7. Toch jammer dat er in het verleden zoveel mooie gebouwen zijn gesloopt en vervangen door betonnen gedrochten. Ik woon in een dorp vlak bij een historisch stadje. Daar zijn vroeger ook prachtige gebouwen afgebroken om te vervangen door winkels.

  Like

Reacties zijn gesloten.