glutenvrij op wintersport

#decemberglutenvrij

image

 

Ik doe dit jaar voor het eerst mee met #decemberglutenvrij, een soort van adventskalender/estafette van glutenvrije bloggers (en bloggers die wel eens over glutenvrij cq coeliakie schrijven) gedurende de maand december. Heel veel bloggers doen dit jaar mee, het gaat hartstikke goed! Ik neem het stokje aan van de blog kook de wereld rond!, waarvoor dank! Onder aan mijn blog heb ik vermeld aan wie ik op mijn beurt het stokje doorgeef. Mijn blogbericht is het tiende vakje van deze kalender, logisch ook, want het is 10 december vandaag.

10wie ben ik

Voor degenen die mij niet kennen stel ik me nog eventjes kort voor. Ik ben Inge, ik weet sinds februari 2008 dat ik coeliakie heb en ik eet sinds die tijd  (uiteraard) altijd glutenvrij. Dat was aanvankelijk best wennen. Ik bracht met name in het begin heel veel tijd door met heel veel lezen en actief deelnemen op diverse binnen- en buitenlandse coeliakie-fora en -sites. Ik las werkelijk alles wat te maken had met coeliakie, gluten, voedselallergieën, etcetera. Volgens mij en mijn omgeving zag ik de gluten af en toe zelfs vliegen 🙂 Boodschappen doen was echt een crime, wat heb ik de vreselijk kleine priegellettertjes op de etiketten vaak vervloekt. Tegenwoordig is het levenslange dieet heel gewoon een deel van mijn leven. Ik weet niet meer beter, ik voel me uitstekend, heb weinig last van neurologische klachten en zit – kortom – goed in mijn vel.

glutenvrij op vakantie in de sneeuw

img_1290-1

Vakantie in de sneeuw, met een heel grote kans op een witte kerst, wie wil dat niet? Hmm, maar hoe gaat dat dan als je coeliakie hebt en dus glutenvrij moet eten? Voor een hotelvakantie regel je alles van tevoren met de touroperator of direct met de hoteleigenaar. Maar wat als je een huisje of appartement hebt geboekt? Moet je dan alles van thuis meenemen of kun je ervan op aan dat je in de wintersportgebieden ook je glutenvrije spullen kunt krijgen? Voor al degenen die een weekje door gaan brengen in met name Oostenrijk – met stip mijn favoriete vakantieland voor de wintersport – heb ik een aantal tips. Mijn ervaring is dat je – voor de zekerheid – best wat van thuis mee kunt nemen, maar geheid dat je veel van die spullen plus dat wat je op vakantie kunt krijgen en thuis niet, weer mee naar huis neemt. Pasta en consorten hoef bijvoorbeeld je echt niet mee te slepen, dat is zo goed als in iedere supermarkt verkrijgbaar. Misschien wat duurder, maar hé, je bent op vakantie 🙂

Glutenvrij brood is in Oostenrijk alom verkrijgbaar in de diverse supermarkten of bij bijvoorbeeld de DM Drogerie.  Dat zijn vaak de merken die thuis ook te koop zijn, dus vertrouwd. Met name de supermarktketen Merkur is voor mij favoriet met heel lekker (vers afgebakken) glutenvrij brood. Sinds kort is hun assortiment uitgebreid. Hier schreef ik onder andere over het glutenvrije brood dat toen helaas niet geschikt was voor mensen met coeliakie. Maar wat schetste laatst mijn verbazing? Juist ja, het glutenvrije brood van de firma ‘weizenfrei’ heeft het glutenvrije logo gekregen, het is nu geschikt voor mensen met coeliakie! Klikkerdeklik voor de link. Verkrijgbaar in iedere Merkur supermarkt in Oostenrijk, deze liggen voornamelijk in de wat grotere plaatsen.

3d18b0_c9b4f1994b4549f99e3c88260e4996aemv2

3d18b0_1047c5e0e2f44fc38e748e6a1d567ae7mv2

Ook bij diverse andere supermarkten, bijvoorbeeld (Inter)spar is mijn ervaring dat de verkrijgbaarheid van glutenvrije spullen vrij goed is, zeker in de grotere filialen. Hun eigen huismerk met onder andere glutenvrije producten heet ‘free from’. Sinds kort zijn ook bij hun bakkerij vers afgebakken glutenvrije broodjes (‘Gebäck’) te krijgen! Dit laatste las ik op hun site, ik heb ze zelf nog niet geprobeerd.

Kaiser-Schmarren, een typisch Oostenrijkse lekkernij, is nu ook (kant-en-klaar) glutenvrij te krijgen. Lekker? Mwah, maar dat vind ik. Ik vind het in ieder geval fijn dat er overal steeds meer glutenvrije spullen te krijgen zijn, zodat er steeds meer keuze is.

Nee, ik heb geen aandelen in welke winkel dan ook, ik word ook niet gesponsord, ik eet alleen graag lekker glutenvrij, ook op vakantie.

Op de sites van met name de Duitse en in mindere mate de Oostenrijkse coeliakie vereniging staat ook nog behoorlijk wat informatie.

Ga je voor het eerst glutenvrij naar de wintersport, heb je nog vragen, wil je meer tips, misschien kan ik je verder helpen. En nee, vraag me niet hoe het is met de sneeuw en of de liften open zijn en of de zon zich nog laat zien ….. Maar voor gluten-gerelateerde vragen mag je me gerust schrijven: coeliakie61@gmail.com

Viel Spass im Schnee!

IMG_1279.jpeg

 

wie blogt er morgen voor #decemberglutenvrij?

Ik geef het stokje graag door aan Monique van de blog ‘het meisje met de voedselallergie’

 

 

21 Replies to “glutenvrij op wintersport”

 1. Wat goed Inge, dat je mee doet en meer info geeft, hier is zo helaas te weinig over bekend voor hen die echt glutenvrij moeten en ik had ooit al eens vertelt dat ik een zwager had die het had en dat ik op die manier hiermee kennis heb gemaakt.

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Is het ook, en ik erger mij groen en geel aan die wannabe’s die ook glutenvrij willen omdat… ze gewoon gezond zijn, pfffffffff, ik denk dat jij mij wel snapt in deze.

    Like

 2. Wat goed, dat je zo bemoedigend schrijft over glutenvrij eten. Een vriendin van me moet dat al meer dan 20 jaar. Zij moppert nog steeds en ziet vaak de dingen, die niet kunnen. Jammer, dan smaakt het eten misschien ook minder.

  Like

 3. Dat is een knap lastige ziekte. Gelukkig dat er tegenwoordig meer over bekend is en dat de etiketten in ieder geval informatie geven. Al mag het lettertype van de tekst wel groter en graag ook iets meer contrast, zodat kippige mensen het ook kunnen lezen. Mijn ervaring is dat in met name Duitsland die etikettering redelijk goed is. Zelfs bij de snackbar hoort te staan wat er in de snacks zit. En dat helpt heel veel mensen met een allergie of voedsel-intolerantie een stuk verder. Want ook al ben je niet ziek, het is goed te weten wat je eet of juist niet wilt eten. Veel plezier op vakantie!

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooi dat je hier toch weer extra aandacht aan geeft. Er zijn nog zoveel mensen die niet weten wat het inhoudt en hoeveel kopzorgen het met zich meebrengt omdat je niet altijd zeker weet of het echt glutenvrij is. Hoe meer aandacht, hoe duidelijker het wordt voor de mensen.

  Love As Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

 5. Knap dat je deze uitdaging aangaat. Het valt me op dat er wel steeds meer producten komen die glutenvrij zijn, maar informatie over gluten en wat zij kunnen aanrichten, is vrij onbekend. Meestal verdiepen alleen de mensen zich erin die er last van hebben…
  Succes met je actie!

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat fijn deze tips te lezen! Wij gaan over twee weken de Oostenrijkse sneeuw opzoeken en dit geeft me zeker het vertrouwen dat ik daar lekker glutenvrije boodschappen kan doen en niet helemaal bepakt en bezakt die kant op hoef te gaan. Ben wel benieuwd hoe het daar in de restaurants zal gaan…

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.