suiker

Ik vind dat ik heel bewust omga met voeding. Moet ook wel omdat ik coeliakie heb en dus 100% glutenvrij moet eten. Maar ook voor wat betreft de dagelijkse hoeveelheden vlees/vis, groente en fruit proberen we hier in huis goed op te letten. Snoepen kan, maar met mate. Een koekje bij de koffie is hier geen regel maar eerder uitzondering. Chips mag, maar alleen af en toe. Ik schat gemiddeld 1 zak per maand. Alcohol in de vorm van een glaasje wijn of (glutenvrij) bier drink ik af en toe en zeer zeker niet meer dan 2 glazen per keer en zeer zeker niet iedere dag. Ik lette altijd al goed op wat ik aan suiker(s) binnenkrijg, maar als je er ècht goed op gaat letten schrik je je wezenloos: in bijna alles wat men ons (en dan echt niet alleen kant-en-klaar!) probeert te verkopen zit een of andere vorm van toegevoegde suiker …. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 50 schuilnamen voor suiker zijn?

Appelsapconcentraat, Appelstroop, Agavesiroop, Ahornsiroop, Bruine basterdsuiker, Bruine kandijsuiker, Bruine rietsuiker, Bruine suiker, Druivensapconcentraat, Druivensuiker, Dextrose, Fructose, Fructose-invertsuikerstroop, Galactose, Gebrande suiker, Gebrande suikerstroop, Geconcentreerd vruchtensap, Gekarameliseerde suiker, Gekarameliseerde suikerstroop, Geleisuiker, Glucose, Glucose-fructosestroop, Glucosestroop, Honing, Invertsuiker, Invertsuikerstroop, Isoglucose, Kandijstroop, Kandijsuiker, Kaneelsuiker, Karamelsuikerstroop, Kokosbloesemsuiker, Kristalsuiker, Lactose, Magere melkpoeder, Maïsstroop, Maltose, Maltodextrine, Melasse, Melkpoeder (bevat ca 51% suiker), Melksuiker, Moutstroop, Moutsuiker, Palmsuiker, Poedersuiker, Rietsuiker, Rietsuikerstroop, Ruwe rietsuiker, Suikerstroop, Sacharose, Suiker, Stroop, Tarwestroop, Trehalose, Vanillesuiker, Vruchtensuiker, Vruchtensap uit concentraat, Vruchtensapconcentraat

(bron: diabetesfonds)


Ik heb me gelijk aangemeld voor de receptennieuwsbrief van het diabetesfonds.nl

14 Replies to “suiker”

 1. Als ik er een probleem van zou kunnen gaan maken dan zou ik teveel suiker binnen krijgen. Ik eet twee boterhammen per dag met jam die ik maak met geleisuiker en ik eet ’s avonds een koekje bij de koffie. Op normale dagen is dat de zichtbare suiker die ik binnen krijg. Dan heb ik het even niet over het brood van onze bakker waar ongetwijfeld suiker in zal zitten. Verder eet ik niet uit zakjes en pakjes waarin ook vaak suiker in verwerkt is. Tsja……ik maak er maar geen probleem van.

  Like

  1. Ik eet ook twee sneetjes brood per dag met (zelfgemaakte) jam, dat blijf ik ook doen want dat is gewoon lekker 😀 maar het gaat mij met name om de verborgen suikers: in gerookte zalm, boterhamvlees, groenteconserven, m.a.w. in dingen waarin je het niet verwacht.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik begrijp wat je bedoelt, Inge. De meeste mensen beseffen niet dat de voedselindustrie ons voortdurend belazerd, ik kan het helaas niet anders zeggen.

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik gebruik de app “myfitnesspal’ en dan voer ik braaf in wat ik eet. Soms kijk ik inderdaad behoorlijk op mijn neus: denk ik goed bezig te zijn met geen snoep en koek, zit er een enorme berg vet en suiker in een gewoon soepje?!

  Like

 3. Schandalig dat de voedingsindustrie allerlei “schuilnamen” gebruikt voor suiker. De meeste mensen denken: oh, ik eet maar twee koekjes per dag. Maar het is juist de verborgen suiker die overal in zit: brood, chips, zoute drop, sauzen, kant & klaar producten zoals soep…
  Elke vorm van kanker wordt veroorzaakt door suiker, met uitzondering van prostaatkanker. Dat ligt aan de inname van eiwit.
  Goed dat je er aandacht aan besteedt.

  Like

 4. Ongelooflijk hè hoeveel verborgen suikers er zijn en ook hoe veel moeite je moet doen om gezond te eten!Volhouden vergt discipline. ..knap dat je keuzes maakt.Succes!Ik doe met je mee☺

  Geliked door 1 persoon

 5. Het is WALGELIJK. Heb je de docu Fed Up gezien? Shocking gewoon. Ik probeer ook compleet suikervrij te eten (voor zover dat mogelijk is, doe ik sinds een paar weken) en het bevalt geweldig. Heb net een boek in huis gehaald: Alles weten over (h)eerlijk eten, lijkt superinterssant. Net als de Voedselzandloper trouwens, ook heel interessant.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.