weekend weg

Afgelopen weekend waren we weer eens in Riga.

Een klein stukje geschiedenis:
Riga, hoofdstad van de Baltische staat Letland, is de moeite van het bezoeken meer dan waard. De stad is ruim achthonderd jaar oud en werd in het verleden vele malen bezet door onder andere de Duitsers, de Polen en de Russen. Er wonen bijna 700.000 inwoners in de stad, dat is ongeveer 1/3 van de totale bevolking van Letland. De officiële taal is het Lets maar je hoort ook (heel) veel Russisch op straat. Plus natuurlijk de talen van alle buitenlanders die er wonen, werken of op bezoek komen. Valuta is de €. De oude binnenstad (‘old town’) staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst  (bron: Wikipedia)

De eerste keren dat wij er waren deden we uiteraard de typische toeristendingen: rondrit met zo’n hop-on-hop-off bus, slenteren met een ANWB-gids in de handen, ons vergapen aan de prachtige gebouwen in het historische centrum. Nu bezochten we ook andere plekken, een verassend leuk restaurantje aan het water bijvoorbeeld:

En had ik ook oog voor andere dingen:

Genoten we van het zonnetje in een van de vele parken (met op de achtergrond het vrijheidsmonument en op de voorgrond een ‘slotjes’ brug):


We bezochten ook het Lets national museum of Art. Het museum is sinds dit voorjaar weer toegankelijk voor het publiek na een ingrijpende renovatie. Het heeft een uitgebreide collectie van Letse kunstenaars van de 18e eeuw tot 1945, met daarnaast veel werken van Duitsers die in de Baltische staten woonden en een grote verzameling van Russische kunstenaars.


Tuurlijk waren we voornamelijk voor onze studenten èn poes Luna in Riga:


De reden dat we zo vaak nu net deze stad en niet al die andere ook mooie steden in Europa bezoeken ligt in het feit dat onze oudste en jongste er studeren. Ze zijn respectievelijk 4e en 3e jaars student tandheelkunde. Waarom hier en niet in Nederland? Omdat ze respectievelijk drie en twee keer zijn uitgeloot voor een plek aan een Nederlandse universiteit maar toch persé tandarts willen worden. Ze wonen sinds april op een nieuwe plek, die moest nog altijd worden bewonderd (en tevens opgeruimd en schoongemaakt en voorraad mocht ook nog worden aangevuld ….). Leuk om te doen maar ook vreselijk vermoeiend. We hebben de afgelopen dagen heel wat kilometers afgelegd en heel wat trappen gelopen. Om precies te zijn iedere keer 100 treden op en af (4e verdieping, geen lift).

Het was leuk hen weer te zien. Het was gezellig om vaak samen te zijn. En vandaag, vandaag doe ik lekker rustig aan ….

20 Replies to “weekend weg”

 1. Wij hebben een zoon in Barcelona wonen gaan er ook regelmatig naartoe
  Ik begrijp het waarschijnlijk verkeerd dacht dat uitgeloot je juist wel mocht waar je mag dan dus juist niet
  Misschien zou een toelatingstest beter en eerlijker zijn

  Like

 2. Ik wil óok zo’n marmeren trap ( én natuurlijk het bijpassende huis eromheen)
  Wel gezellig dat ze er lekker samen zitten en dan nog met dezelfde studie!

  Like

Reacties zijn gesloten.