#wijbloggenglutenvrij: glutenvrij op vakantie

Ik doe deze maand weer mee met #wijbloggenglutenvrij, een initiatief waarbij een groep glutenvrije bloggers over een en hetzelfde onderwerp schrijft. Dit keer over glutenvrij op vakantie.

Al meerdere keren schreef ik over de keren dat ik in het buitenland – op vakantie – glutenvrij at. Als ik op vakantie ga is dat negen van de tien keer naar Oostenrijk, heel af en toe gaan we van daaruit een paar daagjes naar Italie en soms zijn we een lang weekend in Riga. Omdat het glutenvrije dieet helemaal in mijn systeem zit gaat het eten daar eigenlijk altijd wel goed. Ik ben op de meeste plaatsen meerdere keren geweest, het is goed en vertrouwd en lekker. Ik weet waar ik op moet letten en wat ik moet vragen.

De meeste indruk van alle (glutenvrije) vakanties maakte onze eerste (en enige) grote reis met het hele gezin:

Mijn allereerste grote reis nadat ik te horen had gekregen dat ik coeliakie had en dus glutenvrij door het leven moest was in de zomer van 2008 naar New York en Canada. Ik stikte van de zenuwen: hoe overleef ik een lange vliegreis (ben niet echt gecharmeerd van vliegen), hoe gaat dat met glutenvrij eten onderweg, hoe zit het met al de keren dat we ergens (moeten) gaan eten? De vijf dagen in New York waren nog te overzien, die zou ik wel overleven, maar de twee weken daarna zouden we in Ontario (Canada) rondrijden van resort naar huisje naar hotel.

Ik had ruim van te voren gezorgd dat ik van mijn mdl-arts een verklaring kreeg waarin – in het Engels uiteraard – stond dat ik coeliakie had. Hierdoor mocht ik bijvoorbeeld meer bagage meenemen. Bij de douane zorgde deze brief ervoor dat ik probleemloos mijn glutenvrije eten mee het vliegtuig in mocht nemen. En dat die extra spullen ook nog eens de VS in mochten. Bij het reisbureau had ik ook aangegeven dat ik coeliakie had, zij hebben contact gelegd met de vliegtuigmaatschappij. Ik kreeg glutenvrij eten in het vliegtuig, dat was absoluut geen probleem. Ik kan me echt niet meer herinneren wat het was dat ik kreeg, maar het was prima te eten. De reepjes en broodjes die ik zelf bij me had voor in het vliegtuig waren absoluut niet nodig geweest.

In New York had ik veel aan een artikel dat net voordat ik op reis ging in De Glutenvrij (het magazine van de Coeliakievereniging) had gestaan. Hierin stonden – toevallig – een aantal adresjes waar je op Manhattan glutenvrij kon eten. Iedere morgen ontbeten we daardoor bij Bloom’s deli, ’s middags aten we hier of daar een salade, en ’s avonds was (puur) eten nergens een probleem. En wat ik van deze stad vond: Ge-wel-dig!! Super!! Great!! We hebben genoten 🙂

Vanaf vliegveld La Guardia vlogen we vervolgens naar Toronto in Canada. Van daaruit reden we met een (enorm grote) huurauto twee weken door Ontario, van hotel naar hotel en van lodge naar lodge. Ik heb me ’s morgens prima kunnen redden met het glutenvrije brood dat ik bij me had. Gelukkig maar dat ik genoeg van thuis had meegenomen want ik heb onderweg nergens glutenvrij brood kunnen kopen …… Het brood was vacuüm verpakt en bleef redelijk te eten. Op plekken waar we langer verbleven hebben ze het ’s morgens (veilig, d.w.z. kruisbesmettingsvrij) voor me geroosterd. Er was altijd genoeg beleg of yoghurt en fruit aanwezig, ik ben de dag nooit met honger hoeven beginnen. Middag- en avondeten was nooit een probleem. Ik heb overal lekker gegeten zonder buikpijn (of erger) te krijgen. Mijn ervaring is dat men in Canada, meer dan – toen – in New York prima goed en vers eten bereid dat van nature glutenvrij is.

Wat kan ik je dus aanraden?

Bereid je goed voor zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Neem eventueel voldoende brood of crackers mee.

Geef bij het reisbureau aan dat je glutenvrij moet eten.

Neem ook contact op met de vliegtuigmaatschappij: telefonisch, per mail of d.m.v. contactformulier.

Zorg dat je een brief krijgt van de internist of mdl-arts waarin staat dat je coeliakie hebt en dus glutenvrij moet eten. Controleer of je meer bagage mag meenemen. Dit laatste vind ik persoonlijk niet nodig als je weet dat je ter plekke alles glutenvrij kunt krijgen maar dit terzijde. Is wel makkelijk voor extra souveniertjes ….

Zorg voor een dieetpasje in de taal van het land waar je naar toegaat. Deze zijn onder andere te krijgen bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Op hun site staan ook nog veel meer goede tips.

Ik heb ieder hotel en resort waar we zouden verblijven een mail gestuurd met de vraag of ze bekend waren met glutenvrij, of ze glutenvrije maaltijden konden bereiden, en of ze voor de tijd dat ik er zou zijn glutenvrij brood in huis konden halen. De antwoorden die ik kreeg waren dusdanig positief dat ik gerust op reis kon gaan. Glutenvrij brood hadden ze weliswaar nergens maar dat had ik zelf meegenomen dus dit was geen probleem.

Ik ging iedere (grotere) supermarkt binnen waar we langs kwamen om even te kijken of ze glutenvrije spullen verkochten zodat ik onderweg ook eens kon snacken 🙂 maar meestal was ik tevreden met een lekker stuk fruit.

Oh ja: zorg voor een goede reiskostenverzekering! Oudste heeft tijdens een spelletje messengooien anderhalve pees in zijn rechterhand doorgesneden toen hij probeerde een geworpen mes uit een boom te trekken ….. Met als gevolg dat we ruim een dag doorbrachten in een ziekenhuis op zo´n twee uur rijden vanaf onze lodge. Hij is uiteindelijk ’s avonds geopereerd, ik geloof dat het al tegen tienen liep! En niet voordat we de operatiekosten en artshonorarium hadden betaald …

Maar: het was een fijne vakantie, we hebben ervan genoten, en ik heb me absoluut niet belemmerd gevoeld door mijn dieet!

 

Wie doen nog meer mee?

glutenvrij kind

creatief glutenvrij

glutenvrije mama

stories of a coeliac

de glutenvrije man

met/zonder gluten

mama en Emily

ik ben glutenvrij

home of comfort

pink pequena

het meisje met de voedselallergie

doe mij glutenvrij

mijn serendipity

10 Replies to “#wijbloggenglutenvrij: glutenvrij op vakantie”

 1. Ik hoop dat je veel mensen kunt bereiken met dit verhaal, ik heb er geen last van maar wellicht dat een beetje hulp bij het verspreiden van je verhaal wel kan helpen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Een hartstikke handig én positief logje ( nou ja zeg maar log) voor mensen die met deze beperking te maken hebben,Het lijkt me ondanks dat toch niet heel fijn om Coeliakie te hebben.
  Ondertussen is het toch een vrij veel voorkomende kwaal en dan maakt zort er gelukkig wél voor dat er steeds meer glutenvije artikelen te koop zijn.

  Like

  1. Er lopen – volgens degenen die dat blijkbaar weten (kunnen) – nog veel mensen rond, kinderen en volwassenen, die het hebben zonder dat ze het weten. Die wel klachten hebben maar niet weten dat deze bij deze chronische aandoening horen.
   Het was in het begin niet makkelijk maar het hoort nu bij mijn leven. En het is fijn dat ik eigenlijk overal waar ik boodschappen doe mijn glutenvrije spullen kan krijgen. Het enige nadeel is eigenlijk nog de prijs …..

   Like

 3. Het vraagt inderdaad een behoorlijk geregel als je glutenvrij wilt eten, zowel onderweg als op de plaats van bestemming. Goed dat dergelijke pasjes bestaan waardoor je eten mag vervoeren in het vliegtuig.
  Ik merkte wel een hele vooruitgang toen ik stopte met snelle koolhydraten en suiker. Maar glutenvrij eten niet. Het was een opluchting kan ik je zeggen.
  Lieve groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.