online winkelen

Vroeger ging ik graag, heel graag zelfs, even de stad in. Om te kijken, te slenteren, te genieten en soms iets te kopen, het nodige en het onnodige. Dat plezier is er niet echt meer sinds de ene na de andere winkel zijn deuren sluit of heeft gesloten en de stad, mijn mooie stad, een haast desolate aanblik biedt. Iets van 16% leegstand, triest toch hè …

Toch blijf ik volharden in ‘live’ winkelen. Voor mezelf dan. Ik ga voor iedere onderbroek, paar (sport)schoenen, tubetje tandpasta etcetera de stad in. Ik koop voor mezelf zo goed als nooit iets online, of ik moet het in de stad niet kunnen vinden en er dus niets anders op zit. Zoals laatst zoiets saais als een nieuwe strijkplankovertrek. Als ik die in drie winkels niet kan vinden, tja, dan is de lol er gauw vanaf. Dat ding heb ik dus online besteld.

Maar ik ben – geloof ik – van een uitstervend ras. In ons gezin althans. Ieder kabeltje wat mijn man (fervent knutselaar, heeft werkelijk overal verstand van, kan ook echt veel zelf) nodig heeft wordt online besteld. Iedere gadget van stroom idem dito. En zelfs bepaalde kleding. Laatst nog een pyamabroek en -shirt, want tja, zijn maat is niet standaard te krijgen in de meeste winkels. Hij is niet dik, maar wel erg groot. Broekspijpen en armsmouwen zijn altijd te kort. Geen gezicht. En om nu dik drie kwartier te gaan tijden naar de dichtstbijzijnde winkel die ook grote maten verkoopt …

Mijn middelste koopt zo ongeveer 95% van wat hij nodig heeft online: kleding, schoenen, spullen voor zijn opleiding. Ik snap het ergens wel, maar aan de andere kant moet je toch kunnen zien en voelen en direct kunnen passen wat je koopt?

Ik had laatst vanuit een ooghoek een paar schoenen gezien in een leuke winkel in een leuke stad zo’n uurtje rijden bij ons vandaan. Roermond dus, echt een mooie stad om te bezoeken, dit eventjes terzijde 🙂 Maar ik ging voor een paar instappers, de schoenen liet ik links liggen. Moeilijk, maar ik was sterk 🙂 (volgens mijn man heb ik trouwens een schoenentic, haha) en heb ze niet gepast en helemaal niet gekocht. Thuis gekomen toch gekeken op internet, want tja, ze waren toch wel erg leuk. En de schoenen van vorig jaar ….. Enfin, in mijn verbeelding werden ze steeds leuker, die schoenen. Maar ik had ze zelfs niet gepast in de winkel, alleen vluchtig bekeken vanuit een ooghoek, dus online kopen ging het echt niet worden. Afgelopen woensdag waren we in een andere stad, ook een uurtje rijden bij ons vandaan maar dit keer naar het zuiden. Weer zo’n leuke winkel, en verhip: waren dat niet die schoenen? In ieder geval ‘mijn’ merk. Maar hé, ze leken toch minder leuk dan ik dacht. En ze zaten minder lekker dan ik hoopte. Zucht. Twijfel. Niet gekocht ….

Moraal van dit verhaal: ik blijf gewoon winkelen, en genieten van de winkels die er nog zijn, en die er toch weer bij komen, en hopen dat de steden niet verder verschralen en leeglopen. Ik hoop dat er mensen zijn die blijven geloven in een toekomst voor hun product. Die durven te investeren. Want echt winkelen is toch veel gezelliger dan iets kopen op internet?

Intussen was ik gisteren weer in ‘mijn’ stad. En daar heb ik toch een paar leuke schoenen gezien èn gepast èn gekocht 🙂

25 Replies to “online winkelen”

 1. Ik vond winkelen ook leuk maar sinds ik ziek ben, over veel minder energie beschik ben ik enorm blij met het online winkelen. Zelfs mijn boodschappen bestel ik online. En heb ik een hele goeie dag dan ga ik naar de winkel of naar de stad.

  Like

 2. Je hebt gelijk. Ik schaam me er een beetje voor, want ik koop de meeste boeken online, terwijl ik ze net zo goed hier bij de boekwinkel kan bestellen. En vorige week heb ik garen gekocht in een online-winkel terwijl hier vlakbij een prachtige handwerkwinkel is. Maar kleren, nee, die koop ik ook alleen als ik ze gepast heb en kritisch in de winkelspiegel heb bekeken…

  Like

  1. Hier is zo’n geweldige boekhandel, de eigenaar weet zó enorm veel te vertellen over de (meeste) boeken die hij verkoopt, ik durf gewoon niet anders dan ’n boek bij hem te kopen 🙂

   Like

 3. Wat een leuke post! Het is zo enorm leuk om lekker door de stad te lopen en daadwerkelijk dingen te passen. Maar helaas door de leegstand wordt dit plezier wel minder moet ik zeggen. De helft van de winkelstraat zijn lege winkelpanden, en ja dan wijk ik wel eens uit naar het online shoppen #helaas. Liefs

  Liked by 1 persoon

 4. Kleding koop ik zeker in de winkel, ik moet het voelen, zien hoe het staat. Ik heb twee jaar geleden een paar schoenen online gekocht en dat ging goed, maar verder koop ik die altijd bij een geweldige goede zaak een dorp verderop. Verdere zaken koop ik veel online, ik woon in een klein dorp waar niet veel winkels zijn en heb geen zin om voor alles naar de stad te rijden en daar duur te moeten parkeren. Dan kan ik net zo lief de bezorgkosten voor lief nemen.

  Like

  1. Bij de supermarkten hier in de buurt kan ik gratis parkeren. En in de stad zijn de tarieven aangepast zodat een dagje stad niet duurder wordt dan ‘noodzakelijk’ 🙂

   Like

 5. Schoenen koop ik niet online, behalve allstars want die zitten altijd hetzelfde en online vind ik mijn “kindermaatje” nog wel eens tegen een kindermaatjes-tarief 😉

  Like

 6. Ik kom eigenlijk nooit meer in het centrum van Roermond, want we gaan er alleen maar op visite. Vroeger wel hoor, toen Dinnetje er nog in de buurt woonde.

  Love As always
  di mario

  Like

 7. Ik haat online winkelen maar ik word ertoe gedwongen tegenwoordig, men vind het zo gek dat men onderuit gaat en winkels moeten sluiten, er is bijna niemand die beseft dat dit dankzij het online winkelen komt en echt hoelang en hoe vaak ik al niet de woorden krijg als ik iets zoek en weet dat ze het altijd in de winkel hadden men nu zegt? : Sorry, dat hebben we niet meer in de winkel, dat moet u nu online gaan bestellen, in de webshop…

  uh? Feel, touch, waar is dat gebleven, echt hoor, niet aan mij besteed en ook ik blijf koppig, maar ja, als zelfs de Zeeman nu al start met, … sorry Mw. wij raden u aan om de wol online te bestellen, als u meer bestelt dan nodig, kunt u met die factuur bij ons komen ruilen of uw geld terug halen… en zo hebben zij weer voorraad….

  Omgekeerde wereld?

  X

  Like

   1. whahahaha ja… maar onze Bruna, doe het nog anders, zij bestellen eventueel het boek, ik betaal bij hen gewoon, en dan kan ik kiezen, laat ik het per post thuis komen of alsnog in de winkel zelf ophalen 😉 Nul verzendkosten dit is bij de Bruna.

    Liked by 1 persoon

 8. Ik geef het toe, tegenwoordig koop ik ook steeds meer on-line. Behalve kleding en schoeisel, dat moet ik passen. Oh, en ik vind het heerlijk om in de supermarkt wat lekkere dingen uit te zoeken om te eten te maken… Geen Hello Fresh boxen in da house…

  Like

 9. Ik heb wel ‘ns laarsjes online gekocht. Ze hadden ze in de winkel niet in de kleur die ik wilde en online wel. Vandaar. Af en toe koop ik een jurkje online, want de jurkjes die ik mooi vind verkopen ze hier niet in de buurt. Maar verder toch het liefst gewoon alles in de winkel.

  Liked by 1 persoon

 10. O heerlijk, schoenenwinkels aflopen en alles pakken en voelen… 🙂

  Ik winkel op zich wel graag, maar het kost wel tijd, en als je gewoon zeker weet wat je nodig hebt (kabeltje nummer 39187xjs3 of strijkplankhoes of smurfen-pyjama maat 122) dan ben je sneller met zoeken op internet en bestellen (en evt terugsturen) dan eindeloos in de winkels te zoeken.

  Ik doe het dus allebei graag, hoewel ook ik steeds meer on-line koop…

  Like

Reacties zijn gesloten.