hoop …

Kijk, dit maakt mij nu blij, zo’n bericht. Het klinkt hoopvol, hopelijk geen dode mus? 

Gelezen op nu.nl:

Onderzoekers stellen dat de genezing van de zenuwziekte MS dichterbij komt. Aan de hand van genetische studies zijn er stoffen ontdekt die een belangrijke rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van baanbrekende medicijnen.

Onderzoekers Geert Poelmans en Gerard Martens van de Radboud Universiteit hebben een overzichtskaart voor MS samengesteld waarin de biologische processen staan die betrokken zijn bij de ziekte.

Aan de hand van genetische studies bij 11.500 MS-patiënten en 21.000 gezonde controles is deze kaart samengesteld.

Uit dit onderzoek wordt de ‘MSmap’ gecreëerd, een digitale versie van de overzichtskaart voor de behandelend neurologen die aangevuld gaat worden met nieuwe informatie. Deze kaart kan vervolgens worden gebruikt om de diagnose en prognose bij mensen met MS te ondersteunen. Hierbij zijn verschillende binnen- en buitenlandse MS-centra betrokken.

Genezing

De genezing van MS komt volgens de wetenschappers dichterbij door het testen van drie stoffen die aangrijpen op de biologische processen in een MS-celmodel dat gebaseerd is op stamcellen die afgeleid zijn van MS-patiënten.

Het Nationaal MS Fonds heeft het onderzoek financieel ondersteund.

13 Replies to “hoop …”

 1. Dit zet me aan het denken, een blogster heeft afscheid genomen hier op het web en heeft euthanasie gekregen omdat ze niet langer meer kon leven met MS. Voor velen komt dit te laat…

  Like

  1. Ik heb gelukkig een heel milde vorm en functioneer goed, maar ergens in mijn achterhoofd hangt er altijd een zwaard van Damocles boven me. Mijn moeder was bedlegerig door de MS, zoals was zij hoop ik nooit te worden ….

   Like

 2. Zonder hoop is een mens bijna niets. Soms blijf je hopen tegen beter weten in, maar dit bericht geeft de mens écht hoop. Ik wens je toe dat er ook voor jou binnenkort een goed werkend middel gevonden wordt.
  Lieve groet

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.