#wijbloggenglutenvrij: mijn ontbijt

Voor de tweede keer doe ik mee met het initiatief van een aantal glutenvrije bloggers #wijbloggenglutenvrij (blogbericht van de eerste keer kun je hier nog eens nalezen). Dit keer met als onderwerp: mijn ontbijt.

Mijn ontbijt over het algemeen? Saai. Kan er niets meer van maken. Ik ontbijt negenennegentig van de honderd keer met twee sneetjes glutenvrij brood met als beleg jonge 30+ kaas of serranoham en (roomboter en) jam en heel soms pure hagelslag. Grote mok koffie verkeerd erbij en een glas water met de nodige vitamientjes en tabletjes. Klaar. Sinds een jaar of vier maak ik mijn jam zelf. Veel lekkerder dan wat ik altijd kocht in de winkel. De aardbeien koop ik, de rode bessen (‘miemelen’ zeggen we hier) groeien aan een struikje en een boompje in onze tuin. Overvloedig. Beetje werk, maar dan heb je ook zo een leuke voorraad.

 
Voordeel: stukken minder zoet omdat ik speciale vruchtengelei gebruik. De verhouding vruchten staat tot suiker is 3:1. Niet zo zoet en dat vind ik wel zo fijn. Ik geloof dat deze suiker in Nederland niet te koop is, wel in Duitsland en België. Het brood dat ik meestal eet is van yam, vaak de lichtmeerzaden variant maar net zo lief een van de andere soorten. Waarom? Omdat het in vergelijking tot andere glutenvrije broden meer vezels bevat èn er jodiumhoudend zout is gebruikt. En ook natuurlijk vanwege de goede verkrijgbaarheid bij de supermarkt (Jumbo) bijna om de hoek. Maar ik eet net zo lief het Genius brood dat te koop is bij de AH, of de meergranen bolletjes van Schär, of de baguettes van Schnitzer. Als het maar glutenvrij is en ik het zelf niet hoef te bakken want daar heb ik een broertje dood aan …. Mijn glutenvrije baksels in het verleden,  bah, brokken steen leken het wel ….

De ene keer dat ik geen brood eet ’s ochtends ontbijt ik met een kom (glutenvrije) havervlokken met warme melk. Ook lekker, vult prima.

Op vakantie gaat het er vaak toch wel anders aan toe. Ander land, andere winkels, andere merken. Ik neem voor de eerste dagen altijd glutenvrij brood van thuis mee (dat Yam brood is na een week nog zo goed als vers, echt waar, is toch eigenlijk niet normaal hè?) maar eet ook brood dat ik ter plekke koop. We zijn redelijk vaak in Oostenrijk, in een appartement. Voordeel is dat ik dan verantwoordelijk ben voor mijn eigen ontbijt en me dus geen zorgen hoef te maken over kruisbesmetting omdat ik dan ook mijn eigen brood, kuipje boter en pot jam en zo bij me heb. Het brood dat ik daar graag eet koop ik bij de Merkur supermarkt. Of de (meegenomen) Yam, of de meergranen bolletjes van Schär, of de ……. etc.

Ontbijt in een hotel kan mee- of tegenvallen. Afgelopen zomer waren we een aantal dagen aan het Gardameer in Italië. Een overnachting in Riva in een mooi hotel, het Astoria Park Hotel. Ik had vantevoren gemaild met de vraag of ze een glutenvrij ontbijt konden serveren:


Super!! De broodjes waren warm, er was keuze genoeg vwb beleg. Echt fijn.

Het hotel dat we voor de nachten daarna hadden gereserveerd (Hotel Suisse in Sirmione) had op de site staan dat ze tegen meerprijs van € 3 een glutenvrij ontbijt konden serveren. Juist ja: konden ….. Wat viel dat tegen. Ik had de keus uit crackers, koekjes en een cake-je, en daar moest ik € 3 extra voor betalen. Meer betalen voor minder service. Bah. Ik had toen helaas geen eigen brood mee maar ben dat wel gelijk gaan kopen in het eerste de beste supermarktje. Moraal van deze laatste alinea: ook al ga je ontbijten in een land waar glutenvrij doodnormaal is, zorg dat je toch voorbereid bent 😉

Meer lezen over het ontbijt van andere glutenvrije bloggers kan bij:

creatief glutenvrij

glutenvrije mama

glutenfree Amsterdam

de glutenvrije man

miss glutenvrij

Laurien is

glutenvrij reizen

mainly Marlot

ik ben glutenvrij

home of comfort

more than soup

pinkpequena

my serendipity

13 Replies to “#wijbloggenglutenvrij: mijn ontbijt”

 1. Ook in Nederland is speciale geleisuiker te koop, van Gilse 500 gr voor 1250 gr fruit. Helaas in Frankrijk bijna niet te vinden en als ik het al kan bemachtigen veel te duur. Dus sleep ik ieder jaar heel wat pakjes geleisuiker mee vanuit Nederland.

  Like

 2. Ik koop ook de geleisuiker gewoon hier in de supermarkt om de hoek.
  En je hebt helemaal gelijk: Zelfgemaakte jam is zo veel lekkerder! Ik eet haast nooit jam uit de supermarkt. Liever niet dan die…

  Liked by 1 persoon

 3. Wat leuk dat je je eigen jam maakt, ziet er lekker uit. Dat ontbijtje in het 1e hotel ziet erg echt fantastisch uit! Ik ga binnenkort een weekendje weg en ze hebben glutenvrije producten bij het ontbijt, maar ik neem voor de zekerheid toch wat havermout en genius vruchtenbrood mee 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. Ik heb een tijd glutenvrij gegeten maar dat leverde me niets op. Wel het stoppen met suiker en snelle koolhydraten. Daar wordt mijn vermoeidheid een stuk minder van. Ach, en alles went, hangen ook als het maar wel onder je armen is 🙂
  Je gelei ziet er heerlijk uit maar ik ben dan ook een liefhebber van aalbessen (zoals wij de rode bessen noemen.)
  Lieve groet

  Liked by 1 persoon

 5. Echt glutenvrij lijkt mij ook een onmogelijke opgave.
  Aten vanavond wel speltspaghetti omdat Tanja(dochter)kwam eten en die lijkt even die kant op te gaan.
  Veel buikklachten en is van alles aan het uitproberen waar dat vandaan kan komen.

  Like

  1. Echt glutenvrij is goed te doen hoor, gewoon er helemaal voor gaan 🙂 Spelt is voor mensen met coeliakie verboden, het is niet glutenvrij. Is bij Tanka ooit haar bloed nagekeken op antistoffen ivm coeliakie?

   Like

 6. Ik herinner mij Sunday Breakfast van mijn ex.
  Maar ook de overvloedige ontbijttafels in Schotse B&B’s proef ik nog in mijn gedachten..

  Nu doe ik het een stuk rustiger ….

  Smakelijke groet,

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.