Lastig hoor!

Gisteren een van mijn laatste blogberichten op mijn ‘oude’ blog gepubliceerd. Voelt toch vreemd, zeker als je dan leuke reacties krijgt van mensen die al tijden lang volger zijn. En ook de vraag of ik niet over andere dingen wil schrijven. Ja, dat wil ik wel 🙂

Vanavond weer eens selectief televisie gekeken, naar een uitzending van ‘keuringsdienst van waarde’, een van de weinige programma’s die ik echt leuk en vooral interessant vind. Tja, tot vanavond dus. Vanavond ging het programma over gluten. Toevallig interesseert me dat enorm omdat ik zelf sinds ruim zeven jaar weet dat ik coeliakie oftewel glutenintolerantie heb. Wat heb ik me geërgerd , wat heb ik een hoop onzin gehoord, niet normaal! Zo werd er de hele tijd gesproken over glutenallergie, terwijl deze auto-immuunziekte geen allergie maar een intolerantie is, coeliakie genaamd. Dit wordt uitgesproken als seu-li-akie, en niet zoals verwacht als je de schrijfwijze bekijkt als koe-liakie 🙂 Het is zó slecht voor de geloofwaardigheid van coeliaken als mensen (die van de kookworkshop in de betreffende uitzending) zeggen dat ze wel eens brood eten, omdat dat zo lekker is, en dat een gewoon koekje af en toe ook moet ook mogen. Maar aardappels (die absoluut geen gluten bevatten!) blijven onaangeroerd. Bah. Ieder het zijne, maar vrijwillig zou ik dit (peper) dure en levenslange dieet NOOIT volgen. Punt.

5 Replies to “Lastig hoor!”

  1. Ik heb de uitzending niet gezien. Maar ik heb wel een mening over de gluten. Of nou ja, niet over de gluten zelf maar over al die mensen die nu ineens allemaal een allergie schijnen te hebben. Moe word ik er ook een beetje van. Het lijkt een rage. Zelfs vriendinnen van me ‘hebben het’. Ik zeg maar niks als ik ze bij een etentje stokbrood naar binnen zie harken.
    Ik snap wèl dat het voor jou bijzonder vervelend moet zijn om dit ‘te aanschouwen’.

    Like

  2. Ik heb het programma ook gezien. En idd wel ergerlijk dat dit soort fouten niet wordt rechtgezet. Maar de conclusie: niet iedereen heeft last van gluten, het is een beetje een modeding tegenwoordig om ‘gezond zonder gluten’ te eten (alsof het een soort suiker is) dat kwam wel duidelijk over.

    Ik zag tot mijn verwondering dat er zelfs op ons (budget huismerk) kattenvoer opeens “glutenvrij” stond… What the f..????

    Like

Reacties zijn gesloten.